Vasúti logisztikai vállalatban szerzett többséget a Waberer’s csoport

2024.02.02. 21:42
A Waberer’s International lezárta a Petrolsped csoport többségi, 51 százalékos részesedésének felvásárlását. A cég így belépett a döntően vasúti szolgáltatásokat igénybe vevő speciális szállítmányozási szegmensbe.

A Waberer’s kiemelte, a tranzakcióval jelentős lépést tesz multimodális szolgáltatási portfóliójának kiépítése, valamint vasúti logisztikai képességeinek fejlesztése felé.

Mint ismertette, a Petrolsped Magyarország egyik vezető vasúti logisztikai szolgáltatója, amelynek meghatározó piaci pozícióját az is mutatja, hogy a vasútvállalati árbevétel rangsorban az elmúlt években a TOP 3 szereplő között volt. 

A csoport – részben saját vasúti járművekkel – döntően Magyarország és Románia területére fókuszálva nyújt közvetlenül kötött pályás szállítmányozási szolgáltatásokat, valamint lányvállalatain (Pultrans, illetve PSP Cargo Romania) keresztül. A vállalat által szállított főbb árucsoportok közé tartoznak többek között a mezőgazdasági termékek, az építőipar vagy erőművek nyersanyagai, olajtermékek és járművek.

A Petrolsped egy korszerű intermodális terminál építésének végső fázisában van Dél-Magyarországon, amely várhatóan már 2024-től alapot jelenthet a Balkán és Nyugat-Európa közötti intermodális fuvarozás támogatásához

 – írják a közleményben.

A Petrolsped csoport – a jelen tranzakció keretében megvásárolt tagvállalatokkal számolva – 2022-ben 53 millió eurós konszolidált árbevételt ért el 4,7 millió eurós kamat és adófizetés előtti eredmény (EBIT) mellett.

A közleményben Barna Zsolt, a Waberer’s International Nyrt. elnök-vezérigazgatója az akvizíció zárása kapcsán hangsúlyozta, hogy a vállalat szignifikáns növekedési lehetőséget lát a vasúti szállítmányozásban, egyrészt az új hazai ipari és autóipari beruházások miatt, másrészt azért, mert meglévő ügyfeleik egyre inkább az alacsony szén-dioxid-kibocsátású logisztikai szolgáltatások felé fordulnak.

A Waberer’s cégcsoport Európa meghatározó, saját flottával rendelkező logisztikai vállalata, Magyarország piacvezető komplex logisztikai szolgáltatója, 2900 tehergépjárműből álló modern flottát üzemeltet, és mintegy 250 ezer négyzetméternyi korszerű raktárt kezel. Ezzel a régió legnagyobb logisztikai kapacitása felett diszponál.

A 75 éves tapasztalattal rendelkező vállalat részvényeivel a Budapesti Értéktőzsdén a prémiumkategóriában kereskednek. Részvényeik a pénteki kereskedést 3770 forinton zárták, árfolyamuk az elmúlt egy évben 1750 forint és 3940 forint között mozgott.