Kiderült, mekkora részt vásárol az állam a Budapest Airportból

GettyImages-1909866981
2024.02.08. 10:04
328,5 milliárd forint érkezett a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. számlájára, amivel az állam meg tudja szerezni a Budapest Airport Zrt. részvényeit – derült ki a Corvinus Zrt.-t felügyelő nemzetgazdasági tárca alapítói határozatából, amelyet közvetlenül karácsony előtt írt alá Nagy Márton miniszter.

Jelentős részesedést vásárol az állam a Ferihegyi repülőteret üzemeltető társaságban, a vártnál hamarabb lezáruló felvásárláskor, de ez nem sokáig fog így maradni – számolt be a 24.hu.

A portál Információi szerint az állam 80 százalékos részesedést venne a Budapest Airport Zrt. anyavállalatában, az Airport Holding Tanácsadó Kft.-ben. A fennmaradó 20 százalék lesz a francia Vinci SA-é.

51:29:20 százalékos csomagok 

Az információ a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. alapítói határozatából származik. A portál úgy tudja, hogy a Corvinusban már rendelkezésre áll a megvásárláshoz szükséges összeg egy része, mintegy 328 milliárd forint, amely ázsiós tőkeemeléssel – egy 1000 forint névértékű részvény, amely révén 848,8 millió euró kerül az állam részéről a cég tőketartalékába.

A 80 százalékos állami részesedés átmeneti lesz, ugyanis később belép a katari befektető, így az állam tulajdonhányada 51 százalékra csökken.

A portál emlékeztet arra, hogy a reptér tulajdonosai a részvénycsomagot még az üzlet megkötése előtt három – 51:29:20 százalékos – csomagra darabolta.

Az állam 270 milliárdot eladásokból fedez

A 24.hu szerint a vevők a repülőtérért mintegy 2,5 milliárd eurót fizethetnek. Információik szerint a Corvinus Zrt.-t „jól kitömte” az állam:

tavaly január óta csaknem 700 milliárd érkezett a számlájukra. Emellett a cég több vagyonelemet is értékesített, összesen 270 milliárd forint értékben.

Ahogy arról az Index korábban beszámolt, a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. sikeresen értékesítette az Erste Bank Hungary Zrt.-ben és a Yettel Magyarországban meglévő tulajdonrészét, valamint a Vienna Insurance Group (VIG) társaságokban meglévő részesedésének döntő részét (az állam 45 százalékos tulajdonrészét 10 százalékosra csökkentette).

Ahogy azt a minisztérium közleményében megírta: az eladásokból befolyó 270 milliárdot a budapesti repülőtér visszavásárlásának finanszírozására fordítják.

(Borítókép:  Utasok érkeznek a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér indulási termináljába Budapesten 2024. január 8-án. Fotó: Akos Stiller / Bloomberg / Getty Images)