Steiner Attila: Biztosított a hazai földgázellátás

2024.02.13. 10:50
Steiner Attila elmondta, hogy ugyan csökkent a hazai gázfogyasztás, de gázra tartósan szükség lesz, viszont szerinte biztosított a földgázellátás.

Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára a tárca Facebook-oldalára feltöltött videónyilatkozatban elmondta, hogy egy éve kezdődött a kitermelés a békési gázmezőn, és mostanáig a négy kútból 50 millió köbméter földgázt és 64 ezer köbméter könnyűolajat termeltek ki.

Steiner Attila közölte, a Békés vármegyei gázmezőn újabb két kút lefúrása és termelésbe állítása van előkészületben. Tervezik a működő kutak termelésének fokozását, valamint a felszíni infrastruktúra kapacitásának és hatékonyságának növelését is.

Megjegyezte, hogy meghosszabbítják a paksi blokkok üzemidejét, és támogatják a napelemes és geotermikus fejlesztéseket is.

Elmondta, hogy két év alatt 2,5 milliárd köbméterrel csökkent a hazai gázfogyasztás, de gázra tartósan szükség lesz, akár az időjárásfüggő megújulók kiegyensúlyozó energiaforrásaként.

Az államtitkár szerint biztosított a földgázellátás a növekvő hazai kitermelés, a magas szintű tárolói feltöltöttség és a folyamatosan Magyarországra érkező import gáz révén.