A vártnál nagyobb mértékben nőtt a Magyar Telekom bevétele

2024.02.22. 19:25
A Magyar Telekom közölte, hogy a vártnál jobban nőtt a profitjuk és a bevételük 2023 negyedik negyedévben.

A Magyar Telekom Nyrt. adózott nyeresége 25,8 milliárd forint volt tavaly, a negyedik negyedévben, éves bázison 50,5 százalékkal nőtt, konszolidált árbevétele pedig 15,1 százalékkal 229,2 milliárd forintra emelkedett – közölte lapunkkal a vállalat.

Az adatok meghaladják az elemzői konszenzust, amely az árbevétel közel 12 százalékos, és a nettó eredmény 21,5 százalékos növekedését jelezte előre.

2023-ban egész évben a Magyar Telekom csoport összes bevétele 13,8 százalékkal 849,4 milliárd forintra nőtt, módosított nettó eredménye 48,7 százalékkal, 93,6 milliárd forintra emelkedett.

A bruttó fedezet éves szinten 15,8 százalékkal 122,5 milliárd forintra javult 2023 negyedik negyedévében, elsősorban a távközlési szolgáltatások magasabb hozzájárulásának köszönhetően.

A közvetett költségek éves összevetésben 15,4 százalékkal, 49,7 milliárd forintra nőttek 2023 negyedik negyedévében, ami tükrözi a magasabb személyi jellegű ráfordításokat, energiaköltségeket és távközlési pótadót a magyarországi működésben.

  • A személyi jellegű ráfordítások 22,7 milliárd forintot tettek ki 2023 negyedik negyedévében, ami 17,9 százalékos növekedést mutat az előző év azonos időszakához képest. Ez a magyarországi operációban végrehajtott béremelések és Észak-Macedóniában bizonyos karbantartási funkciók visszaszervezése következtében megnövekedett költségek együttes eredménye.
  • 2023 negyedik negyedévében 7,7 milliárd forint távközlési pótadó került elszámolásra, tükrözve az éves bevétel alakulását.
  • Az egyéb működési költségek (a közműadó és a távközlési pótadó nélkül) 6,5 százalékkal, 21,9 milliárd forintra nőttek 2023 negyedik negyedévében az előző év azonos időszakához képest, ami tükrözi a magasabb energiaköltségeket, valamint az infláció okozta költségnyomást Magyarországon. Ezeket részben ellensúlyozták a költséghatékonysági intézkedések és az észak-macedón energiaköltségek éves összehasonlításban kedvező alakulása.
  • Az egyéb működési bevételek éves összevetésben 8,4 százalékkal 2,6 milliárd forintra nőttek 2023 negyedik negyedévében, tükrözve a passzív időbeli elhatárolások visszaforgatását, valamint a Társaság energiahatékonysági projektjeivel összefüggésben az energiahatékonysági követelményrendszerből származó energiatanúsítványokkal kapcsolatos bevételeket.

72,8 milliárd forintra nőtt az EBITDA 

Az EBITDA éves szinten 16 százalékkal 72,8 milliárd forintra nőtt, és az EBITDA AL pedig éves szinten 17,4 százalékkal 65,4 milliárd forintra emelkedett 2023 negyedik negyedévében a bruttó fedezet javulásának köszönhetően, amely ellensúlyozta a magasabb közvetett költségeket.

Az értékcsökkenési leírás 4,8 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakához képest, 2023 negyedik negyedévében 36 milliárd forintot tett ki, ami a szoftverlicencekhez és az IFRS 16 lízingkötelezettséghez kapcsolódó magasabb amortizációs költségeket tükrözi.

Az időszak eredménye az előző év azonos időszakához képest 38,7 százalékkal 24,3 milliárd forintra nőtt 2023 negyedik negyedévében a magasabb EBITDA hatására.

  • A nettó pénzügyi eredmény a 2022. negyedik negyedévi 7,2 milliárd forintos veszteségről 2023. negyedik negyedévre 8,1 milliárd forintos veszteségre romlott. A nettó kamatráfordítás csökkent egy jogi esethez kapcsolódó céltartalék feloldása, és a részletfizetési tranzakciókhoz kapcsolódó alacsonyabb kamat miatt. Ugyanakkor az egyéb pénzügyi költségek éves szinten magasabbak voltak, ami elsősorban a derivatív ügyletekhez kapcsolódó kedvezőtlenebb eredményeket tükrözi, főként a vonatkozó hozamgörbék különböző elmozdulásai miatt.
  • A nyereségadó-ráfordítások éves szinten 20,4 százalékkal, 4,5 milliárd forintra nőttek 2023 negyedik negyedévében, tükrözve az adózás előtti eredmény éves összevetésben bekövetkezett növekedését, amelyet részben mérsékelt az elszámolt adókedvezmények növekedése.

Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója elmondta, hogy 2023-ban jelentős makrogazdasági kihívások ellenére megőrizték az erős kereskedelmi teljesítményt, a mobil adat és a gigabites széles sávú szolgáltatások iránt egyaránt növekvő keresletet tapasztaltak. 2024-ben 5-10 százalék közötti bevételnövekedéssel számolnak, várakozásaik szerint a módosított nettó eredmény közel 130 milliárd forint lehet.

Hosszabbított a vezérigazgató

A Magyar Telekom Igazgatósága a 2024. február 22-i ülésén döntött Rékasi Tibor vezérigazgatói szerződésének meghosszabbításáról. Rékasi Tibort 2018 júliusában nevezték ki a Magyar Telekom vezérigazgatójának, mely megbízatást 2020. év végén további 3 évre meghosszabbították.

Az Igazgatóság mostani döntése értelmében Rékasi Tibor szerződése újabb 3 évig, 2027. június 30-ig szól.

Rékasi Tibor 2018-as vezérigazgatói kinevezése óta növekedési pályára állította a vállalatot, és minden piaci szegmensben megerősítette a Telekom magyarországi pozícióját. Irányítása alatt erősödött az ügyfelek elégedettsége, és nőtt a márka értéke, személyes víziója kiválóan támogatja a vállalat stratégiai célját: Magyarország digitalizációját

– mondta Daniel Daub, az Igazgatóság elnöke.