Hamarosan luxustermékké válhat a kávé, a tea és a kakaó is

2024.02.24. 15:57
Jelentős mértékben drágulhatnak meg mindennapos italaink, mint a kávé, a tea vagy a kakaó. A tengeri szállítási nehézségek, valamint a klímaváltozás okozta extrém időjárási jelenségek luxustermékekké tehetik ezeket a népszerű termékeket.

A klímaváltozás és a geopolitikai feszültségek következményeként a kávé, a tea és a kakaó ára is jelentősen megemelkedhet – írta a Világgazdaság. A portál szerint nem az infláció jelenti a legnagyobb problémát, hanem az ellátási láncok törékenysége.

A szállítási nehézségeket elsősorban az okozza, hogy a kávé, a tea és a kakaó is konténerszállító hajókon érkezik Európába, az útvonalak pedig járhatatlanná váltak az izraeli–Hamász háború, valamint a jemeni húszik támadásai következtében.

A Szuezi-csatornánál, a Vörös-tengeren szintén mindennaposak a támadások, Szomáliában pedig újra megjelentek a kalózok.

A veszélyessé vált útvonalak miatt a fuvarozók kénytelenek biztonságosabb, de sokkal hosszabb és drágább utakat használni.

A termékek elérhetőségét azonban nemcsak a szállítási problémák, hanem a klímaváltozás is nehezíti, ami miatt a termelőknek egyre többször kellett szárazsággal, áradással vagy más természeti katasztrófákkal szembenézniük. Mindezek mellett a kávé, a tea és a kakaó termelése elsősorban szegény országokban zajlik, ahol a földtulajdonosok nem kapnak megfelelő támogatást a kormányoktól az éghajlatváltozás okozta nehézségekkel szemben.