Varga Mihály: Már érkeznek uniós források Brüsszelből

2024.03.06. 11:21
A magyar gazdaság idén visszatér a tartós növekedési pályára, a foglalkoztatás továbbra is magas, a munkanélküliségi ráta alacsony lesz – mondta a pénzügyminiszter szerdán Budapesten, a Magyarországról szóló OECD-országtanulmány bemutatóján.

Varga Mihály kiemelte, hogy a kormány és a nemzetközi hitelminősítők értékelésével összhangban a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (Organisation for Economic Co-operation and Development) is arra számít, hogy a magyar gazdaság az uniós átlag felett teljesíthet a következő években.   

A magyar gazdaság teljesítménye 5 százalékkal haladja meg a Covid előtti szintet, az EU-s átlag 3,5 százalék – jelentette ki Varga Mihály. Az OECD 2,4 százalékos növekedést mond idénre és 2,8-at 2025-re, ez egy picit óvatosabb, mint a kormány, a tavalyi év után mi is növekedést várunk − tette hozzá a pénzügyminiszter.

Az EB azt vetíti előre, a magyar növekedés lesz az egyik legmagasabb az EU-ban – jelentette ki a miniszter, hozzátéve, ezt segítheti, ha Brüsszelből érkeznek majd további uniós források, amelyek Magyarországnak járnak. 520 milliárd már megérkezett a számlánkra – tette hozzá Varga Mihály, aki az OECD országtanulmányát színvonalasnak és konstruktívnak értékelte, olyannak, amely a kormány értékelésével is összhangban van.

Az OECD főtitkára szerint Magyarország sikeresen épített föl exportorientált gazdaságot, a foglalkoztatás pedig szintén kedvező folyamatokat vetít előre, hiszen 15 éve az itteni adatok még a legrosszabbak közé tartoztak, ma viszont a legjobbak egyike. Mathias Cormann üdvözölte az infláció csökkentését is, de úgy véli, hogy a kockázatokat továbbra sem szabad lebecsülni, a jegybanknak mindig készen kell állnia megfelelő lépésekkel, ha a külső körülmények miatt erre szükség lenne.