Megvannak az Év Magyar Autója idei győztesei

2024.03.08. 11:04
Sok izgalmas autót, rengeteg tesztet és szoros küzdelmet hozott az Év Magyar Autója díjak ötödik, jubileumi felvonása. A versenyre 21 márka 39 autója nevezett.

Hét kategóriában hirdetett győztest a zsűri. A városi autók kategóriát a Toyota C-HR nyerte, a Nissan X-Trail a családi autók között győzött, az Opel Astra Sports Tourer az üzleti autók között, a Mazda CX-60 a szabadidő-autók között, a Volkswagen Touareg a prémiumautók mezőnyében lett első, míg a Volkswagen Amarok a kishaszonjárművek között győzedelmeskedett. A BMW ezúttal is uralta a sportautó kategóriát, ahol a BMW M2 Coupé kapta a koronát.

Év Zöldautója 2024

Hat kategóriában nevezték az importőrök és az autógyártók a plug-in hibrid és teljesen elektromos autóikat. A hibrideknél előírás, hogy kevesebb mint 50 gramm/kilométer lehet a szén-dioxid-kibocsátásuk. A legtöbb jelölt a zöld szabadidő-autók kategóriában indult, ahol

az elektromos Hyundai Kona vitte el a pálmát.

Két díjat gyűjtött be az MG, az MG4 Electric a zöld városi autók, az MG5 Electric pedig a zöld családi autók mezőnyében lett az első. A zöld prémiumautók kategóriáját a Lexus RZ nyerte, a zöld üzleti autók között a BMW i5, a zöld kishaszonjárművek autók között pedig a Nissan Townstar EV Van győzött. 

Év Magyar Autója 2024

A verseny ötödik évében a három hazai autógyártóból csak egy nevezett autót, így a verseny történetében másodjára vihette el az Audi Hungaria a fődíjat. A győri autógyártó, amely egyben a világ legnagyobb motorgyára, az öthengeres győri szívvel szerelt Audi RS Q3 Sportback izmos szabadidő-autót jelölte a díjra. Az Audi korábban 2022-ben nyert, akkor az Audi Q3 Sportback phev modell lett a hazai gyártású autók kategóriájában az első.

Közönségdíj 2024

A díjra mind a 39 nevezett autó esélyes volt. A kezdeti szoros versengést követően magabiztos szavazatelőnnyel nyert az Opel Astra Sports Tourer a Nissan X-Trail és a Toyota C-HR előtt. A februárban zajlott online szavazáson több mint kétezren vettek részt. A teljes lista ide kattintva tekinthető meg.

Év Beszállítója 2024 díj

Azok a Magyarországon termelő, fejlesztő vagy szolgáltató, járműiparban érdekelt vállalatok nyerhetik el ezt a kitüntetést, amelyek az elmúlt években komoly beruházást, létszámbővítést és fejlesztést hajtottak végre Magyarországon. A megkérdezett autógyárak, illetve autógyártók ajánlásaival a KION ITS Hungarynek ítélték az Év Beszállítója 2024 díjat.

Év Autós PR-szakembere 2024 díj

Minden évben a zsűri kiválasztja azt a PR-szakembert, aki egész éves szakmai tevékenységével kimagaslik a mezőnyből, illetve a versenyben nevező importőr, márka képviseletében a leginkább segíti a zsűri munkáját. Idén egyhangúan Varga Zsombornak (Toyota Central Europe-Hungary) ítélte oda a díjat a zsűri.