OTP-részvények: ha innen nézzük, fehér, ha onnan, szürke

2024.03.15. 10:40
Az OTP-részvényeken is nyomott hagyott a forint elmúlt két évben mutatott mélyrepülése. Na nem forintban számolva. Úgy ugyanis a mélypontról felkapaszkodva töretlen a száguldás. Azonban amennyiben euróban számolva vizsgáljuk meg a helyzetet, már közel sem ennyire pozitív a kép.

Az OTP részvényárfolyama 2022 őszén érte el a mélypontot, azóta töretlen a legnagyobb hazai bank értékpapírjainak száguldása. „A Budapesti Értéktőzsde változatlanul leglikvidebb és a külföldiek által leginkább kereskedett papírjának árfolyama 7900 forintról 17 000 forint fölé kapaszkodott: utóbbi szint körül billegve próbálja meg épp eldönteni, merre tovább” – írja elemző cikkében az economx.hu.

A bank részvényei ezzel gyakorlatilag ledolgozták az orosz–ukrán háború kitörése, illetve a Fed kamatemelési ciklusának kezdete óta elszenvedett meredek zuhanást még úgy is, hogy időközben részvényenként több mint 700 forintnyi osztalékot fizetett ki.

Uniós devizában már nem ennyire kék az ég

A figyelemre méltó teljesítmény azonban forintban számolva mutat szép képet, ám a magyar fizetőeszköz elmúlt két évben mutatott zuhanórepülése miatt euróban számolva már kedvezőtlenebb a helyzet. A 43 euró körüli árfolyam még akkor is 10 százalékos elmaradást jelent 2022 elejéhez képest, ha figyelembe vesszük a részvényenként közel 2 eurónyi osztalékot – jegyzi meg a szerző.

„Ami optimizmusra adhat okot, hogy az elmúlt hetek helyben járása ellenére az OTP-részvények technikai képe még mindig kedvezőnek tekinthető. Akkor is, ha euróban nézzük az árfolyamát. A 2022. október közepén megindult emelkedő trend sértetlen. Az emelkedő csúcsok és egy magasabb mélypont sorozata követi egymást, és egyszer sem történt meg, hogy záróárát tekintve egy korábbi mélypontot lefelé áttört volna a kurzus. Sőt, egyre-másra küzdötte át magát a különböző ellenállási zónákon” – írják.