Döntött a Kúria, több édesanya kaphatja meg a csecsemőgondozási támogatást

2024.04.03. 17:07
Az Utcajogász nevű egyesületnek adott igazat a Kúria azoknak az anyáknak az ügyében, akik azért nem voltak jogosultak a csecsemőgondozási díjra (csed), mert csak szüneteltették, nem pedig megszüntették vállalkozásukat a szülési szabadság alatt. A döntés nagyon fontos, mert ez a rossz gyakorlat rengeteg anya gazdasági helyzetét tette kilátástalanná. Az Utcajogász a jogalkotóhoz fordul a jogszabály megváltoztatása érdekében – írja közleményében az egyesület.

A Kúria a döntés értelmében kimondta, hogy az ellátásra jogosultság szempontjából nincs különbség a szünetelő és a megszüntetett vállalkozás között.

„Nincs észszerű indoka annak, hogy társadalombiztosítási következmények szempontjából az egyéni vállalkozói tevékenység megszüntetése más, az érintett személyre kedvezőbb eredményre vezessen, mint az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetése, és ezzel a biztosítás szünetelése” – idézi az Utcajogász a Kúriát.

A csed elbírálásakor így a jövőben az egyéni vállalkozói tevékenységét szüneteltető felperest a megszűnt biztosítással rendelkezőkkel azonos csoportba tartozónak kell tekinteni.

Az Utcajogász szerint azonban további probléma, hogy minden csedet igénylő, majd elutasított kisgyerekes anyának a bírósághoz kell majd fordulnia, hogy megkapja a juttatásokat.

„A hasonló ügyekben megnyugtató megoldást csak a jogszabály módosítása jelentene, mert ezzel megelőzhető lenne, hogy minden elutasított kérelmet bírósági úton legyen szükséges megtámadni ahhoz, hogy a jogosultak hozzájussanak az őket megillető ellátásokhoz. Ennek érdekében az Utcajogász következő lépésként a Belügyminisztériumhoz fordul majd a jogszabály módosítására vonatkozó javaslattal” – jelentette be az egyesület.