A Nébih szinte felfoghatatlan mennyiségű élelmiszert vont ki a forgalomból

2024.04.22. 20:03
A Nébih közölte, hogy a 2023-as évnél kevesebb bírsággal zárult az idén tavaszi élelmiszer-ellenőrzés. Leggyakrabban higiéniai és nyomon követhetőségi hiányosságokat láttak. 2420 ellenőrzés során több mint 13 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból. Fokozottan figyeltek a népszerű szezonális termékekre, a sonkák és a tormák esetében többször találtak problémát.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn közölte, hogy nagyjából ugyanannyi figyelmeztetéssel, de a tavalyinál kevesebb bírsággal zárult az április 1-jén véget ért országos élelmiszer-ellenőrzés – számolt be az MTI.

A hatósági felügyelők a termelőket, az élelmiszer-előállítókat, a kereskedőket és a vendéglátóhelyeket keresték fel, és 2420 ellenőrzés alatt több mint 13 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból. 188 esetben összesen 15 millió forint bírságot szabtak ki.

A Nébih közleménye szerint leggyakrabban higiéniai és nyomon követhetőségi hiányosságokat láttak, illetve előfordult az is, hogy a dolgozók egészségügyi alkalmasságának igazolásait nem találták rendben. A kifogásolható esetek aránya alacsony, mindössze 3,5 és 7 százalék közötti.

A szakemberek fokozottan figyeltek a népszerű szezonális termékekre, húsvéti élelmiszerekre. A medvehagyma-forgalmazóknál nem találtak sem nyomon követhetőségi, sem jelölési vagy minőségi problémát, az ellenőrzött sonkákban viszont gyakori volt az engedélyezettnél magasabb sótartalom, néhány tormakészítményben pedig a kén-dioxid-tartalom haladta meg a maximumértéket. A laboratóriumi vizsgálat alapján kifogásolt termékek miatt hatósági eljárás kezdődött.

Mint korábban megírtuk, a Nébih a közelmúltban interjút adott az Agárszektornak, amelyben arról számolt be, hogy leggyakrabban a citrusféléken azonosítottak veszélyes növényvédő szereket.

„Leggyakrabban a citrusféléken azonosítottunk az EU-ban nem engedélyezett növényvédő szert, valamint a fejes saláta, az uborka, a szamóca, az alma, a körte és a retek azok a fajok, amelyeknél többször találtak szakembereink növényvédőszer-maradékot” – közölték.