2024. június 16. 15:00
Lengyelország
Hollandia
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00
Szlovénia
Dánia
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00
Szerbia
Anglia

A fiatalok több mint ötöde képtelen takarékoskodni

2024.05.23. 14:34
Továbbra is vegyes az összkép a fiatalok megtakarításait tekintve a K&H ifjúsági index szerint. Döntő többségük, 78 százalékuk rendszeresen vagy alkalmanként félretesz, miközben 22 százalékuknak nincs erre lehetősége. Utóbbiak aránya hosszabb távon javulást mutat, de az elmúlt években nem történt előrelépés. A friss adatok szerint a takarékoskodó fiatalok a 109 ezer forintos megtakarításukkal átléptek a hat számjegyű tartományba.

Számtalan fiatal igyekszik akar készülni a jövőre, sokuk igyekszik takarékoskodni. A K&H ifjúsági index szerint az idei első negyedévben a fiataloknak már csak 22 százaléka tesz rendszeresen félre tudatosan a hónap elején, míg a hónap végére felhalmozott  összeget 16 százalékuk rakja el.

 A megkérdezettek túlnyomó része, 78 százaléka takarékoskodik valamilyen szinten.

Ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy legalább ötödük, mintegy 22 százalékuk egyáltalán nem szokott vagy valamilyen okból nem is tudott félretenni mostanában.

Javulás hosszabb távon

„Az elmúlt években, 2022 elejétől átlagban 22 százalék körüli volt azoknak az aránya, akik nem tudnak takarékoskodni – tehát az elmúlt évekhez képest az idei eredmény nem jelent változást. Ez abból a szempontból kedvezőtlen, hogy nem látszik előrelépés. Ugyanakkor a tavalyi kimagasló infláció miatt kialakult helyzet alapján akár még jó hírként is értékelhető, hogy nem emelkedett a spórolásról kényszerűségből lemondó fiatalok aránya” – értékelte az adatokat Rammacher Zoltán, a K&H Lakossági ügyfél szegmens marketing vezetője.

Hozzátette: a felmérés szerint a banki kapcsolattal rendelkező fiatalok 14 százaléka használt valamilyen megtakarítási szolgáltatást az adott pénzintézetnél. Az állampapír és a lekötött betét a legkedveltebb, ezt 5–5 százalékuk említette. Megtakarítási számlája 4 százalékuknak van.

A megtakarítással rendelkezők majdnem negyede általános tartalékot képez, azaz előzetesen nem rendel konkrét célt a spóroláshoz. Legnagyobb részüknél, 43 százalékuknál egy majdani lakásvásárlás a fő motiváció, de hasonlóan népszerű cél még az autóvásárlás  vagy  utazás finanszírozása is.

A 19–29 éves fiatalok elégedettségét és jövőbeli várakozásait – többek között a lakhatással, munkával, előrelépési lehetőségekkel, oktatással, egészséggel, családdal kapcsolatban – vizsgálja a K&H ifjúsági index, amely a K&H Egészséges Társadalomért Alapítvány megrendelésére készült.

A minta összetétele reprezentálja a magyarországi 19–29 éves városi lakosság összetételét nem, korcsoport, régió, településtípus, befejezett iskolai végzettség, gazdasági aktivitás alapján. A felmérésben 300 fő vett részt.