2024. június 16. 15:00
Lengyelország
Hollandia
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00
Szlovénia
Dánia
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00
Szerbia
Anglia

Fiktív számlákat fogadott be több gyógyszertár

2024.05.23. 13:50
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy számlázási láncolat ellenőrzésekor négy gyógyszertárnál állapította meg, hogy fiktív számlákat fogadtak be. A gyógyszertárak 6,5 millió forint adót vallottak be utólag, azt befizették a költségvetésbe, a számlakibocsátó cégek adószámait a hatóság törölte – tájékoztatta a NAV csütörtökön az MTI-t.

A NAV közleménye szerint az online számlaadatok elemzésekor felmerült a gyanú, hogy a patikák „gyógyszerész helyettesítése” címén a piaci ár mintegy négyszereséről fogadtak be fiktív számlákat. Ezek olyan vállalkozásoktól származtak, amelyek az adóhatóság előtt már ismert számlázási hálózat tagjai voltak – számolt be az MTI.

A fiktív számlák mellett valóban elvégzett helyettesítésről szóló számlák is szerepeltek, amelyeken az összeg és az időszak is megegyezett a fiktív számlákéval.

A vizsgálatkor a dokumentumokból úgy tűnt, mintha a helyettesítő gyógyszerészdoktor egyszerre több helyen is jelen lett volna. 

A számlabefogadó gyógyszertárak között személyi összefonódás volt, ugyanaz a személy tulajdonosként, ügyvezetőként vagy éppen meghatalmazottként látta el a társaságok gazdasági vezetését, képviseletét, könyvelését – ismertette a NAV.

A hatósági fellépés hatására a gyógyszertárak módosították bevallásaikat, és utólag mintegy 6,5 millió forint adót vallottak be, amit befizettek az állam költségvetésébe. A patikák a történtek után megszakították a kapcsolatot az alvállalkozókkal.

A számlakibocsátó cégeknél végrehajtási eljárás indult, adószámukat törölték – derült ki a NAV közleményéből.