2024. július 2. 18:00
Románia
Hollandia
Fussballaréna München Nyolcaddöntő
2024. július 2. 21:00
Ausztria
Törökország

Mintegy 4 milliárd eurót hozott ezen a magyar költségvetés

2024.05.31. 10:34
A behozatal és a kivitel is csökkent az első negyedévben, ám előbbi ezt nagyobb mértékben tette, így többletet mutat a termék-külkereskedelmi mérleg. Márciusban volumen tekintetében 15, illetve 10 százalékos csökkenést mért a KSH éves bázison.

A kivitel volumene 10, a behozatalé 15 százalékkal elmaradt idén márciusban az előző év azonos időszakitól – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból.

A kivitel értéke 12,3 milliárd euró (4858 milliárd forint), a behozatalé 10,7 milliárd euró (4238 milliárd forint) volt márciusban.

2024. márciusban az egy évvel korábbihoz képest:

  • Euróban kifejezve az export értéke 14, az importé 19 százalékkal csökkent.
  • Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 1,6 százalékkal nagyobb, a behozatalé 5,7 százalékkal kisebb volt.
  • A termék-külkereskedelmi egyenleg 572 millió euróval javult. (Az egyenleg 60 millió euróval nagyobb többletet mutatott az első becslésben közöltnél.) Az aktívum 1,6 milliárd eurót tett ki.
  • A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 1,5, a behozatalban 2 százalékkal elmaradt az előző év azonos havitól. A cserearány 0,5 százalékkal javult. A forint árfolyama az euróhoz mérten 2,7, a dollárral szemben 1,1 százalékkal gyengült.
  • A gépek és szállítóeszközök exportvolumene 16, behozatala 20 százalékkal kisebb lett. A villamos gép, készülék és műszer árucsoport volumene a kivitelben és a behozatalban is közel ötödével csökkent. A közúti jármű árucsoport exportvolumene néhány százalékkal, importvolumene közel ötödével elmaradt a bázisidőszakitól. A híradástechnikai, hangrögzítő és ‑lejátszó készülék exportvolumene mintegy ötödével, importvolumene néhány százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az energiafejlesztő gép és berendezés árucsoport forgalma a kivitelben közel ötödével, míg a behozatalban negyedével elmaradt a 2023. márciusitól. A gépek és szállítóeszközök árufőcsoport az exportban 9,5, az importban 9,1 százalékponttal járult hozzá a teljes forgalom volumencsökkenéséhez.
  • A feldolgozott termékek exportvolumene 5,3, importvolumene 13 százalékkal kisebb lett. A volumencsökkenést exportoldalon az egyéb fémtermék, az importoldalon a gyógyszer, gyógyszerészeti termék forgalmának alakulása befolyásolta leginkább. A feldolgozott termékek árufőcsoport az exportban 1,5, az importban 5,0 százalékponttal fokozta a teljes forgalom volumencsökkenését.
  • Az energiahordozók exportvolumene 5,7 százalékkal magasabb, importvolumene 6,1 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. Az exportoldali növekedésben és az importoldali csökkenésben egyaránt a kőolaj és kőolajtermék volumenalakulásának volt a legnagyobb szerepe. Az energiahordozók forgalmának változása a teljes export volumencsökkenését minimális mértékben, 0,1 százalékponttal ellensúlyozta, az importét viszont 0,5 százalékponttal fokozta.
  • Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 6,7 százalékkal nagyobb, a behozatalé 13 százalékkal kisebb lett. Az exportban és az importban bekövetkezett volumenváltozást egyaránt döntően a gabona és gabonakészítmény forgalmának alakulása befolyásolta. Az árufőcsoport által realizált volumenváltozás a teljes exportforgalom csökkenését 0,5 százalékponttal lassította, míg az importcsökkenés ütemét 0,8 százalékponttal felerősítette.

Havi bázison, vagyis februárhoz viszonyítva az export és az import szezonálisan kiigazított volumene egyaránt 2,0 százalékkal mérséklődött.

Tízből közel nyolc magyar kivitel az EU-ba megy

Az EU27 tagállamaiba irányuló kivitel volumene 12, az onnan érkező behozatalé 13 százalékkal alacsonyabb lett. A termék-külkereskedelmi mérleg 296 millió euróval romlott, 1,8 milliárd eurós többlet keletkezett. Az export 77, az import 72 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.

Az EU27-en kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 4,7, a behozatalé 22 százalékkal csökkent. A termék-külkereskedelmi egyenleg ebben a viszonylatban 868 millió euróval javult, 209 millió eurós passzívumot mutatott.

Így alakult az első negyedév

2024. január–márciusban (első negyedév) a kivitel értéke 36,5 milliárd euró (14,2 ezer milliárd forint), a behozatalé 32,6 milliárd euró (12,7 ezer milliárd forint) volt.

Az idei első negyedévben a kivitel volumene 3,6, a behozatalé 9,6 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A termék-külkereskedelmi mérleg 2,7 milliárd euróval javult, a többlet 3,8 milliárd eurót tett ki.

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 4,1, a behozatalban 6,0 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól. A cserearány 2,0 százalékkal javult. A forint az euróhoz képest nem mutatott érdemi értékváltozást, míg a dollárhoz viszonyítva 1,1 százalékkal erősödött.