2024. június 18. 18:00
Törökország
Georgia
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

Több millió forintot is bukhatnak az árverésen az óvatlanok

NAV
2024.06.05. 14:29
Húszmillió forintos festmény, több mint százmillió forint értékű autó, sőt műtőasztal és félpályás útlezáró is kalapács alá került legutóbb a NAV árverésén. A megtett ajánlat nem vonható vissza, ha a nyertes nem fizet, például egy ingatlanárverés esetén, az árverező elveszíti a befizetett előleget.

Lőfegyver, méreg és értékpapír. Ezek azok az engedéllyel tartható ingóságok, amelyek kivételt képeznek az árveréseken – mutatott rá a Nemzeti Adó-és Vámhivatal. A NAV árveréseire végrehajtási eljárásban lefoglalt ingó és ingatlan vagyontárgyak, illetve a vám- és bűnügyi szakterület eljárásaiból származó ingó tételek kerülnek. Tehát minden forgalmi értékkel bíró vagyontárgy értékesíthető, amire van piaci kereslet.

Árverések résztvevői

Elektronikus árverésen bárki részt vehet, aki nagykorú, cselekvőképes és regisztrál az Elektronikus Árverési Felületen. Előfeltétel, hogy a regisztrálónak legyen érvényes e-mail-címe, mobiltelefonja, internetkapcsolata és Ügyfélkapu-regisztrációja. Ingatlan e-árverésen az ajánlattétel további feltétele, hogy a licitáló az ingatlan becsértékének tíz százalékát előlegként, az árverés megkezdése előtt befizesse.

A megtett ajánlat nem vonható vissza – hangsúlyozta a hatóság. Ingó e-árverésnél, ha a nyertes nem fizeti meg az általa felajánlott vételárat, akkor kizárják, és további árveréseken sem vehet részt mindaddig, amíg nem rendezi tartozását. Ezenfelül, ha egyedül vett részt az árverésen, akkor az általa felajánlott teljes összeget ki kell fizetnie, míg ha több résztvevő is volt, akkor csak a sorrendben következő ajánlattevő licitje és az általa felajánlott vételár különbözetét kell megfizetnie.

Ingatlan e-árverésnél a nem fizető nyertes árverező elveszíti a befizetett előleget.

Ezután a ingatlan további árverésein sem vehet részt, és ha az ismételt aukción alacsonyabb áron kelt el az ingatlan, akkor az általa ajánlott vételár és a későbbi nyertes által fizetett vételár különbözetét is ki kell fizetnie. Az árverés nyertesének nyolc napja van arra, hogy a felajánlott vételárat kifizesse, és tizenöt napon belül el kell szállítania a tételt. A NAV kitért arra is, hogy a hagyományos árverésnél a legmagasabb ajánlatot tevő köteles a teljes vételárat az árverés után azonnal megfizetni. 

Ha nem fizet, az ingóságot tovább kell árverezni. Ha az árverezésen az ingóság végül a vételárat ki nem fizető vevő ajánlatánál alacsonyabb áron kelt el, a fizetést elmulasztónak a végleges árverési vételár és saját ajánlata közötti különbözetet a helyszínen ki kell fizetnie

– hangsúlyozta az adóhatóság. Ha nem fizeti ki, a NAV határozattal kötelezi a különbözet megfizetésére.

A legfurcsább dolog, ami a kalapács alá került

A NAV árverésén előfordult kisrepülőgép, versenyautó, műtőasztal, ugrálóvár, vízi csúszda, sörcsap, menyasszonyi ruhák, látásvizsgáló tábla, vadmacskabőr-preparátum, kutyaruha, macskavécé, álló szolárium, kültéri jakuzzi, masszázskád kabinnal, szauna, félpályás útlezáró, lószerszám és bokszgép is.

Az árverések több mint kilencven százaléka elektronikusan zajlik, a maradék kevesebb mint tíz százalék pedig hagyományos módon.

Mi dönti el, hogy mikor tart elektronikus és mikor hagyományos árverést a NAV? Az adóhatóság által foganatosítandó végrehajtási eljárásokról szóló 2017. évi CLIII. törvény határozza meg az értékesítési formák alkalmazásának szabályait.

A törvény szerint a végrehajtás során lefoglalt vagyontárgyakat (ingóságot, ingatlant)

  • elektronikus árverésen,
  • hagyományos árverésen (a továbbiakban: árverés),
  • árverésen kívüli eladással,
  • a törvényben meghatározott ingóságokat pedig speciális értékesítési szabályok alapján kell értékesíteni.

Az állami adó- és vámhatóság alkalmazhatóságának hiányában a lefoglalt vagyontárgyakat elektronikus árverésen értékesíti. Az állami adó- és vámhatóság árverésen értékesíti:

  • azt az ingóságot, amely helyhez kötött, nem szállítható, vagy szétszerelése speciális szakértelmet igényel, illetve tárolása különleges körülmények biztosítását igényli és nincs mód zárgondnok kirendelésére;
  • azt a vagyontárgyat, amelynek beszállítási költsége nem áll arányban a vagyontárgy értékével, és nincs mód zárgondnok kirendelésére;
  • az élő állatot és azon vagyontárgyakat, amelyek esetében törvény így rendelkezik.

Hány százalékától érvényes egy ajánlat?

Elektronikus árverésen érvényes árverési ajánlatnak ingatlan esetén a becsérték 65 százalékát, lakóingatlan esetén 75 százalékát elérő ajánlat minősül. Ingó árverés esetén a becsérték 50 százalékát elérő licit már érvényes ajánlatnak számít. Az elektronikus árverést a NAV árverési hirdetmény útján tűzi ki, amelyet ingatlan esetében legalább 45, ingó vagyontárgy esetében 20 nappal az árverés napját megelőzően tesz közzé.

Az elektronikus árverés időtartama az árverési hirdetményben megjelölt kezdő időponttól számított harmadik nap 21 óráig tart. 

Amennyiben az árverés lezárásának időpontja előtti két percben érkezik érvényes ajánlat, az árverés időtartama automatikusan öt perccel meghosszabbodik – jelezte a NAV. Ez alapján az árverés addig folytatódik, ameddig az árverés eredetileg meghirdetett 21 órai lezárását követően első alkalommal telik el úgy öt perc, hogy annak utolsó kettő percében nem érkezik újabb, a korábbinál magasabb érvényes ajánlat.

A licitálók kézi és automatikus módon tudnak ajánlatot tenni.  

Ajánlattétel konkrét összeggel lehetséges, amely alapján a felületen az erre a célra szolgáló adatbeviteli mezőbe kell beírni a felajánlott összeget. Ez esetben nem kizárólag az aktuális legmagasabb ajánlatnál magasabb ajánlat tételére van lehetőség, az összeget azonban minden esetben ezer forintra kerekítve kell megadni. Automatikus ajánlattétel estén az ajánlattevő megadja az általa elfogadható legmagasabb vételár összegét (limitösszeg). A rendszer az árverező által beállítható mértékkel, az aktuálisan legmagasabb vételi ajánlat összegéhez képest automatikusan emeli az ajánlatot, legfeljebb a limitösszeg erejéig. A limitösszeg az árverezés folyamán módosítható, csökkenteni azonban csak az ajánlattevő addig megtett legmagasabb ajánlatáig lehet.

A licit emelkedése kötött, az ajánlat az alábbi kikiáltásiár- (becsérték-) tartományokon belül a következők szerint alakul:

  • 100 000 forintot meg nem haladó becsérték esetén minimum 1000 forinttal,
  • 100 001 forint és 500 000 forint közötti becsérték esetén minimum 5000 forinttal,
  • 500 001 forint és 5 millió forint közötti becsérték esetén minimum 20 000 forinttal,
  • 5 000 001 forint és 10 millió forint közötti becsérték esetén 50 000 forinttal,
  • 10 000 001 forintot meghaladó becsérték esetén legalább 100 000 forinttal emelhető.

Azonos összegű ajánlatok esetén az EÁF-en történő megjelenésének időpontja szerint korábban érkező ajánlat sorrendben megelőzi a később érkezőt. Azonos összegű, azonos időpontban érkezett kézi és automatikus licitek esetén a kézi ajánlat minősül nyertes ajánlatnak. Az árverést az nyeri, aki a legmagasabb érvényes ajánlatot teszi.

Mi történik azzal, amire nem jelentkezik egyetlen vevő sem?

Csökkentett becsértéken egy ismételt árverésen próbáljuk értékesíteni a lefoglalt vagyonelemet hangsúlyozta a NAV. Szóltak arról is, hogy nincs limitálva a megtartható ingóárverések száma. Az áru becsértékét az adóhatóság megfelelő szakértelemmel rendelkező végrehajtói a dolog jellemző tulajdonságainak, állapotának megfelelően a forgalmi értéket figyelembe véve határozzák meg, ugyanakkor a hirdetmény nem biztosítja az ingóság tulajdonságainak teljes körű ismertetését. 

A megtekintés során a résztvevők által nem észlelt vagy nem felismerhető rejtett hibákért, a vagyontárgy esetlegesen előforduló vélt vagy valós hiányosságaiért az adóhatóság felelősséget nem vállal. Az elárverezett vagyontárgyakért sem az adós, sem az adóhatóság jótállással nem tartozik.

Az ingóságok személyes megtekintésére az érdeklődők részére az adóhatóság minden árverést megelőzően a hirdetményben meghatározott helyen és időben lehetőséget biztosít. Ez abból a szempontból lehet lényeges, hogy az EÁF-en megosztott információk, fényképek nem biztos, hogy minden esetben kellő információt biztosítanak a meghirdetett tétel tényleges állapotáról.

Fontos, hogy az árverés nyertesének az arról szóló értesítő megküldését követően 8 napon belül ki kell fizetnie a teljes vételárat, ez az ingatlanárverésekre is vonatkozik.

A NAV nem biztosít házhoz szállítási lehetőséget, azaz nem küldi el postai csomag formájában a megnyert kifizetett tételeket, tehát azt minden esetben személyesen vagy meghatalmazott útján kell átvenni, illetve annak elszállításról gondoskodni.

A legmagasabb áron elkelt árverési tételek

Fóliagyártó üzem és szolgálati lakás, vételár: 85 millió forint.

Budapest családi ház, vételár: 86 millió forint.

Kivett major trágyatároló, szarvasmarha-istálló, vételár: 104 millió forint.

Ipari terület, telephely, vételár: 135 millió forint.

Legmagasabb áron elkelt autók

Porsche Panamera Turbo 971, vételár: 35,8 forint.

Bentley Continental, vételár: 56 millió forint.

Ferrari Portofino F164, vételár: 69,5 millió forint.

Lamborghini Aventador, vételár: 71 millió forint.

Aston Martin DB4 (1960-as évjárat), vételár: 105 millió forint.

Festmény/szobor (műtárgy) ami a legmagasabb áron kelt el:

  • Kádár Béla „Kalapos férfi” című festménye, vételár: 2,02 millió forint.
  • Czobel Béla „Női arckép Mimi” című festménye, vételár: 2,7 millió forint.
  • Mednyánszky László „Fehér falú házak között” című festménye, vételár: 2,77 millió forint.
  • Szőnyi István „Zebegényi dombok” című festménye, vételár: 6,6 millió forint.
  • Vaszary János „Velencei Canal Grande” című festménye, vételár: 20 050 000 forint.

(Borítókép: Kolumbán Kitti / Index)