Szijjártó Péter: Az energiaellátás kérdését meg kell szabadítani az ideológiai megközelítéstől

2024.06.05. 10:29
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Bakui Energiafórum plenáris ülésén elmondta, hogy a kormány elutasít mindenfajta beavatkozást az ország energiaellátásának kérdésébe, ugyanis szerinte ez „szuverenitási kérdés”, amelynek terén nincs helye „ideológiai vagy politikai megközelítésnek”. A tárcavezető emellett arról is szót ejtett, hogy milyen előfeltételei vannak globálisan a biztonságos és fenntartható energiaellátásnak.

„Magyarország mindig rajtaveszített Kelet és Nyugat konfliktusán, ezért inkább az együttműködésben érdekelt” – mondta Szijjártó Péter a Bakui Energiafórum plenáris ülésén.

A külgazdasági és külügyminiszter beszédében kitért arra is, hogy szerinte a blokkosodás veszélybe sodorja a biztonságos energiaellátást, és nagy problémának nevezte, hogy mára ezt a területet is átszövik a nemzetközi politikai konfliktusok és az ideológiai viták.

Az kellene legyen a legfőbb cél e téren, hogy az energiaellátás kérdését megszabadítsák az ideológiai megközelítéstől és a politikai vitáktól, mert fizikai és matematikai, nem pedig filozófiai jellegű ügyről van szó

– szögezte le, majd hozzátette, hogy a magyar kormány visszautasítja az ideológiai megközelítéseket, illetve a beavatkozásokat az ország energiaellátásának kérdésébe, ami a miniszter szerint „szuverenitási kérdés”.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy szerinte a jelenlegi, komoly kihívásokkal teli környezetben az alábbi három előfeltétele van globálisan a biztonságos és fenntartható energiaellátásnak:

  • Az első az atomenergiával szembeni hátrányos megkülönböztetés felszámolása, ugyanis Szijjártó Péter szerint 2030-ban a bolygó áramszükséglete fenntartható, biztonságos módon és olcsón kizárólag nukleáris reaktorok révén elégíthető ki.
  • A miniszter szerint ellen kell állni annak a „rendkívül agresszív nyomásgyakorlásnak”, amely a földgáz kivezetését célozza a nemzeti energiamixekből. Szerinte ehelyett az energetikai infrastruktúrát kellene fejleszteni a diverzifikáció érdekében, ez a második előfeltétel.
  • Szijjártó Péter a harmadik lényeges előfeltételként pedig azt nevezte meg, hogy fel kell számolni minden olyan intézkedést, amely „az akadálymentes, tisztességes és szabad nemzetközi energetikai együttműködést korlátozza”.

A tárcavezető beszélt arról is, hogy „felháborítónak és elfogadhatatlannak” tartja azokat a kísérleteket az Európai Unióban, amelyek keretében vámokat vezetnének be bizonyos energiaforrásokra vonatkozóan, és hozzátette, hogy szerinte a magyar kormány nem politikai alapon dönt arról, hogy honnan vásárol energiaforrásokat.

Végül a külgazdasági és külügyminiszter közölte, hogy mindennek ellenére „van még remény a józan ész visszatérésére” és a nemzetközi együttműködésre, mivel látható, hogy a paksi bővítésen az orosz fővállalkozó mellett amerikai, francia és német cégek is dolgoznak.