2024. június 30. 18:00
Anglia 2
Szlovákia 1
Arena AufSchalke Nyolcaddöntő
2024. június 30. 21:00 ÉLŐ
Spanyolország 1
Georgia 1

Nincs megállás, szombaton is emelkedik a benzin ára

2024.06.28. 13:29
Szombattól ismét változik a benzin ára, ezúttal 3 forinttal kerül többe a 95-ös a kutakon. A gázolaj ára ugyanakkor változatlan maradt.

Ismét drágulásra kell számítani a benzinárak esetében – tájékoztatott a holtankoljak.hu. Szombattól 3 forinttal kell majd többet fizetnünk a kutakon a benzinért, viszont a gázolaj ára változatlan marad a hétvégén.

A következő átlagárakkal zárul a hónap:

  • 95-ös benzin: 613 forint/liter,
  • gázolaj: 629 forint/liter.

Az elmúlt időszakban többször is drasztikusan emelkedtek az üzemanyagárak. A június 9-i európai parlamenti és önkormányzati választások óta a benzin ára 20 forinttal, míg a gázolajé 33 forinttal emelkedett. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken közleményben reagált az elmúlt napok többszöri üzemanyagár-változására.

„A családok érdekében a kormány letörte a háborús üzemanyagárakat, amely eredményeképpen ma a lakosság a benzin esetében 40 forinttal, a gázolaj esetében 32 forinttal tankolhat olcsóbban áprilisi, illetve februári csúcsértékeikhez képest” – fogalmazott a tárca.

A Központi Statisztikai Hivatal pénteken közzétett adatai szerint a szomszédos országokban a benzin átlagára 606 forintot, a gázolaj átlagára 611 forintot ért el. „Mindez azt jelenti, hogy ma a magyar családok többet kell fizessenek az üzemanyagért, mint a szomszédos országok lakosai: a benzin 4 forinttal, a gázolaj 18 forinttal drágább” – teszi hozzá a minisztérium.

A kormány álláspontja továbbra is változatlan. Mint megjegyzik:

elfogadhatatlan és igazságtalan, hogy a magyar családok többet fizessenek az üzemanyagért, mint a szomszédos országok lakosai.

A tárca továbbá felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy a családok védelme érdekében térjenek vissza a korábbi hónapok gyakorlatához, és áraikat mérsékeljék a szomszédos országok átlagára alatti szintre. Ellenkező esetben a kormány továbbra is kész beavatkozni az üzemanyagpiacon.