2024. július 5. 18:00
Spanyolország
Németország
StuttgartArena Negyeddöntő
2024. július 5. 21:00
Franciaország
Portugália

254 millió forintot utalt tévesen egy magyar felhasználónak az Apple

2024.07.03. 06:14
Összesen 254 millió forintot utalt át tévesen az egyik felhasználójának az Apple. Az összeget nem sokkal később zárolták, majd levonták a számláról.

254 millió forintot utalt vissza tévesen az Apple egy magyar Apple Pay-felhasználónak a HVG-hez eljuttatott képernyőfotó szerint. Az eset pár nappal azután történt, hogy a cég elkezdte visszafizetni a korábban tévesen levont összegeket az ügyfeleitől.

A képet beküldő felhasználó számláján azonban nemhogy több száz millió forint, hanem semmilyen összeg nem volt a téves tranzakciók előtt. Úgy tűnik tehát, hogy nem csak a levonások, hanem a visszafizetések sem a tervek szerint mennek az Apple-nél. 

Az érintettől korábban több részletben összesen 7169 forintot vont le tévesen az Apple Pay, amiért először 84 623 371 forintot utalt a számlájára, majd ezután még kétszer ugyanennyi érkezett hozzá. Tehát összesen 253 870 113 forintot kapott a kép küldője tévesen az Apple-től. A összeget egy óra elteltével zárolták és levonták a számláról, de az abból levont tranzakciókat is visszatérítették. 

Több százezer téves tranzakció történt

Mint azt korábban megírtuk, aApple június 26-án egy technikai hiba miatt jelentős számú hazai ügyfélnél indított jóvá nem hagyott kártyás fizetést. Összesen 780 ezer darab tranzakció történt mintegy 2 milliárd forint értékben. Az egyik felhasználótól 5 perc alatt 74 tranzakcióval 550 ezer forintot vontak le, majd a bankja tiltotta a kártyáját. 

A probléma szinte az összes bankot érintette. Az MNB közleményében azt írta, már zajlik kártalanítás az Apple-ügyben, minden érintett megkapja a jogosulatlan terhelések ellenértékét. Hozzátették: a jegybank soron kívüli vizsgálatot fog indítani, hogy feltárja, az egyes intézmények a jogszabályi előírásoknak megfelelően jártak-e el az ügyfelek bejelentésének fogadása és kártalanítása során.