Benzinár: azonnali lépéseket sürget a kormány, különben beavatkozik

benzin16
2024.07.05. 11:27
A hazai kutakon ma átlagosan 618 forint a 95-ös benzin litere, a dízel pedig 631 forintba kerül, ezzel az átlagár 8, illetve 15 forinttal magasabb, mint a szomszédos országokban – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Nagy Márton felidézte: miután letörték az árakat, benzint 32, gázolajat 30 forinttal tankolhatunk olcsóbban az áprilisi, illetve februári csúcsértékekhez képest, ám ezt az eredményt a tárcavezető szerint az üzemanyag-kereskedők árpolitikája és magatartása veszélyezteti. A kormány azonnali lépéseket sürget, különben beavatkozik.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss, pénteken közzétett adatait értelmezve Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kijelentette: Magyarországon a családoknak többet kell fizetniük az üzemanyagért, mint a szomszédos országok lakosainak, a benzin esetében 8 forinttal, a gázolaj esetében 15 forinttal. A 95-ösnél 610 forint vs. 618 a hivatkozott literár, a dízelnél 616 vs. 631 forint.

A kialakult helyzet kapcsán a tárcavezető kijelentette: a kormány álláspontja változatlan. „Ahogy Orbán Viktor miniszterelnök is megfogalmazta, tűrhetetlen, hogy a magyar családok többet fizessenek az üzemanyagokért, mint a szomszédos országok lakosai” – nyomatékosította. A tárcavezető ezért azonnali lépéseket vár az üzemanyag-kereskedőktől, hogy ezt az elfogadhatatlan és igazságtalan helyzetet megszüntessék. „Ellenkező esetben a kormány kész beavatkozni” – bocsátotta előre.

Erős nyár az üzemanyagpiacon

A nyári kánikulánál is forróbb téma az üzemanyag, az árazás mögött meghúzódó ok-okozati összefüggéseket pedig másként látja a kormány, mint maguk a piaci szereplők. A péntek reggeli rádióinterjújában valóban úgy fogalmazott Orbán Viktor, hogy „a miniszterelnök ne fenyegetőzzön, legyen megértő, nyújtson segítséget”. Ugyanakkor a kormányfő szerint

ha megállapodást kötünk a magyarországi szolgáltatókkal, hogy nem lehet itthon drágább az üzemanyag, mint a régiós átlag, akkor azt be kell tartani.

A piaci szereplők szerint azonban a negatív világpiaci változások keresleti, kínálati, geopolitikai, sőt időjárási hatással bírnak, ezzel érdemben befolyásolva a kőolaj és persze az üzemanyag árát. A Magyar Ásványolaj Szövetség szintén a geopolitikai eseményekre mutat.

A közel-keleti konfliktusba ugyanis bevonódhat Irán is, amely a szankciók ellenére fontos olajkitermelő, a Perzsa-öbölt az Ománi-öböllel összekötő Hormuzi-szoros lezárásával ráadásul maga mozgathatja a szálakat az olajpiacon. Grád Ottó, a szövetség főtitkára felidézte, hogy április eleje és június első hete között 20 százalékos kőolajáresés ment végbe, azt ugyanakkor háromhetes, viszonylag meredek áremelkedés követte, összefüggésben a már említett közel-keleti eseményekkel.

Magyar szemüvegen át azonban nemcsak keletre érdemes tekinteni: a Brent típusú olaj tekintetében az amerikai, erősen benzinközpontú gazdaság kieséseit leginkább az európai finomítók képesek pótolni, ami magával vonja kontinensünkön a további áremelkedést.

Nem mellesleg a forint árfolyamának változásai is fontos szerepet játszanak: az amerikai dollárral szemben gyengülő hazai fizetőeszköz dominánsan megjelenik az alapanyag- és a termékjegyzési árakban egyaránt. És ne feledjük: a nyár az üzemanyagpiacon mindig nagyon erős.

Mit mutat a statisztika?

Érdemes vetni egy pillantást a Nagy Márton által idézett KSH-s kísérleti statisztikára is, amit heti rendszerességgel, péntekenként publikálnak. Az EU Weekly Oil Bulletin mostani, július 5-i közlése értelmében Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 614 forint volt, ami 16 forinttal, 2,7 százalékkal magasabb a régiós átlagértéknél. A szomszédos országokban az átlagár 610 forint volt, a magyar ár 0,7 százalékkal, azaz 4 forinttal volt magasabb.

A dízel üzemanyag heti átlagos ára Magyarországon 626 forint volt, ami 27 forinttal, 4,5 százalékkal haladta meg a régiós 599 forintos átlagárat. A szomszédos országokban 616 forint volt a dízel átlagára, a magyar adat 1,6 százalékkal, azaz 10 forinttal volt ennél magasabb. A 95-ös benzin magyarországi átlagára 8 forinttal emelkedett az előző heti adathoz képest. Ezzel párhuzamosan a régiós átlag is növekedett 2 forinttal. A szomszédos országokban a benzin átlagára 4 forinttal növekedett.

  • A gázolaj magyarországi átlagára 2 forinttal nőtt egy hét alatt. A régiós átlagár forinttal, a szomszédos országokban megfigyelt ár pedig 5 forinttal növekedett.
  • A legfrissebb adatok alapján Magyarországhoz képest a régiós országok közül Ausztriában, Szerbiában és Szlovákiában volt magasabb a benzin átlagára.
  • Az előző heti adatokhoz képest Szlovéniában csökkent a legnagyobb mértékben, 5 forinttal a benzin ára.
  • Csehország, Horvátország és Lengyelország esetében a 95-ös oktánszámú benzin átlagára kevesebb mint 5 százalékkal, Románia és Szlovénia esetében 5–10 százalékkal, Bulgária esetében pedig több mint 10 százalékkal maradt el a magyartól. Fontos kiemelni, hogy az új jövedéki adó nem jelent még meg a román árakban. Ennek tükrében a régiós átlag máshogy alakult volna.

(Borítókép: Kolumbán Kitti / Index)