Sürgetik a jogvita megtartását a Bősi Vízerőmű ügyében

2024.07.09. 18:51
Július 9-én, kedden tartották meg Budapesten az ötödik magyar–szlovák tárgyalási fordulót a Bősi Vízerőmű jogvitájának mielőbbi rendezéséért.

Az Energiaügyi Minisztérium (EM) közölte az MTI-vel, hogy Czepek Gábor, a magyar–szlovák energetikai infrastruktúra fejlesztésért felelős kormánybiztos és Andrej Kasana szlovák kormánymegbízott részvételével zajlottak a tárgyalások. 

A közlemény szerint az egyeztetésen a felek komoly előrelépéseket értek el a bős-nagymarosi jogvita lezárása érdekében, amely mindkét fél számára előnyös megoldással járhat. Ez volt Czepek Gábor márciusi kinevezése óta az ötödik alkalom, hogy magas szintű tárgyalófelek ültek le egyeztetni.

A kijelölt képviselők a tárgyalások alkalmával főként a korszerű vízgazdálkodás, az ökológiai egyensúly, a villamos energetikai együttműködés és a jogi kérdések területén értek el jelentős eredményeket. A kormánymegbízottak szándékai szerint a közös munka folytatása érdekében a közeljövőben újra tárgyalóasztalhoz ülnek.

A nagymarosi építkezést 35 éve függesztették fel, és 1989 óta nem született kölcsönösen elfogadható megoldás a Duna vízhozamának megosztásában sem. A vitás kérdések annak ellenére állnak fenn, hogy több mint negyedszázados a hágai Nemzetközi Bíróság 1997-es ítélete is, amely rendezésükre kötelezte a feleket.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.