Jó hír az autósoknak, csökken az üzemanyag ára

2024.07.12. 10:21
A kormány letörte a háborús üzemanyagárakat, aminek eredményeképpen pénteken a lakosság a benzin esetében 34 forinttal, a gázolaj esetében 38 forinttal tankolhat olcsóbban az áprilisi, illetve februári csúcsértékekhez képest – jelentette be pénteki közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Magyarországon pénteken a holtankoljak.hu adatai szerint 95-ös oktánszámú benzint átlagosan 616 forintért, dízel üzemanyagot pedig átlagosan 623 forintért lehet literenként vásárolni. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szintén pénteken közzétett adatai szerint a szomszédos országokban a benzin átlagára 626 forintot, a gázolaj átlagára 630 forintot ért el.

A kialakult árszint alapján az NGM megállapította, hogy Magyarországon a családok most olcsóbban tankolhatnak üzemanyagot, mint a szomszédos országok lakosai: a benzin esetében 10 forinttal, a gázolaj esetében 7 forinttal.

A tárca szerint ez azt jelenti, hogy érvényesül a kormány elvárása, azaz a magyar családok nem fizetnek többet a benzinért vagy a gázolajért, mint a környező országok lakosai.

Emlékeztettek, hogy a kormány az elmúlt időszakban többször és határozottan rögzítette elvárását, miszerint a magyar családok ne fizessenek többet a kutakon, mint a szomszédos országok lakosai, mert ez igazságtalan helyzetet eredményez.

Mindemellett a kormány megfontolja az üzemanyag-kereskedők azon javaslatát, hogy heti helyett havi összevetések készüljenek az üzemanyagárakról, amivel a szomszédos országok sajátosságaiból adódó eltérések kiküszöbölhetők. Ezért a kormány figyelemmel kíséri a Központi Statisztikai Hivatal által kidolgozásra kerülő módszertant.

Katasztrófához vezethet a kormány intézkedése

Mint megírtuk, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a hazai piacon kialakult magas üzemanyagárak miatt hétfőn behívatta hivatalába a magyar üzemanyag-kereskedők képviselőit: a Magyar Ásványolaj Szövetség és a Független Benzinkutak Szövetségének megbízottjait. A tárcavezető azonnali lépéseket vár az üzemanyag-kereskedőktől, hogy értékesítsék olcsóbban az üzemanyagot, és a lehető leghamarabb a szomszédos országok átlagára alatt legyenek a hazai üzemanyagárak.

Nagy Márton kijelentette, Ha nem csökkentik az üzemanyagárakat, úgy a kormány „a családok megvédése érdekében” kész szabályozói eszközökkel beavatkozni az üzemanyagpiacon.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint relevánsnak csak a szomszédos országok üzemanyag piacait lehet tekinteni, és jelen pillanatban a magyarországi üzemanyag szinte ugyanazon az árszinten van, tehát komoly beavatkozásra szerinte nincs szükség.

Hangsúlyozta, hogy a hazai árváltozások a piaci változásokat követik – legyen az akár a jegyzésárak oldala, az üzemanyag vagy az olajár, vagy pedig a forint erősödésének vagy gyengülésének a hatása a hazai üzemanyagárakra. Az árak ezekkel párhuzamosan mozognak a környező országokban is, hiszen azok is ugyanúgy, piaci alapon működnek.

Szerinte nincs szükség a kormány beavatkozására, mert az elvárásoknak többé-kevésbé megfelel a hazai kiskereskedelmi szektor.

Azért kell szurkolni, hogy a kőolaj világpiaci ára normalizálódjon, ami most úgy tűnik, hogy megkezdődött, az utolsó 3 hétben tapasztalt közel 15 százalékos emelkedés befejeződött

– mondta Grád Ottó, hozzátéve, hogy jelenleg stagnál a piac, sőt néhány napja csökkenni kezdtek az árak, és ha ez a trend folytatódik, akkor nem lesz szükség beavatkozásra.

Elmondása szerint a töltőállomások önkéntesen nem tudnák csökkenteni az árakat, mivel nincs nagy mozgástér a hazai üzemanyagárakban, nincs nagy profit, minimális nyereséggel épphogy csak a költségek feletti árszinten működnek ezek a töltőállomások. Ha az állam beavatkozna, annak a következményeit már 2022-ben megtapasztalhattuk, amikor is szélsőséges helyzet alakult ki a kutakon, és már maga az üzemanyag-vásárlás is komoly kihívást jelentett.

Folytatódik az árcsökkentés

A holtankoljak.hu szerint tovább folytatódik az üzemanyagárak csökkenése. Szombattól a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is csökken 4-4 forinttal. Várhatóan ez majd a kutak áraiban is megjelenik majd valamilyen mértékben, de ezt csak szombaton látjuk majd.

Amennyiben 100 százalékban érvényesítésre kerül a kutakon a nagykereskedelmi árcsökkentés, akkor a hétvégén az alábbi átlagárakon tankolhatunk:

  • 95-ös benzin: 612 Ft/liter,
  • gázolaj: 619 Ft/liter.