Orbán Viktor adómentes jattolást ígér, de bizonyos esetekben már most is az

2024.07.19. 12:14
Donald Trump volt amerikai elnök adómentessé teszi a borravalót, ha megnyeri az amerikai elnökválasztást. A republikánus politikus tervével Orbán Viktor is szimpatizál. Az Index az üggyel kapcsolatban egy szakértőt is megkérdezett. Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke elmondta, hogy a jattolás Magyarországon bizonyos esetekben jelenleg is adómentes.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteki Kossuth rádiós interjújában azt mondta, ha Donald Trump nyeri a következő amerikai elnökválasztást, akkor a republikánus politikus megszünteti a borravaló adóztatását az Egyesült Államokban. A magyar kormányfő jó ötletnek tartja kollégája tervét, és úgy fogalmazott, lát rá esélyt, hogy Magyarországon is bevezessék. A lapunk a témával kapcsolatban egy szakértőt is megkérdezett. 

Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke az Indexnek elmondta, hogy

a jattolás Magyarországon jelenleg is adómentes abban az esetben, ha a szolgáltatást közvetlenül nyújtó személynek (például benzinkutasnak vagy felszolgálónak) adjuk.

Akkor viszont, ha a borravalót egy bizonyos gyűjtődobozban gyűjtik, és azt a munkáltató osztja szét, vagy a számla végösszegével együtt fizetik ki a vendégek, akkor már nem adómentes borravalóról beszélünk – tette hozzá a szakértő.

Borravaló vagy szervizdíj?

A szervizdíj és borravaló közötti különbségről a Gazdasági Versenyhivatal honlapján azt írja, „a szervizdíj, avagy felszolgálási díj, a vendéglátóhely egy jogszabályban meghatározott bevételi típusa, melyet kizárólag a dolgozók bérére fordíthat”. Ez nemcsak az adott felszolgálót illeti meg, hanem valamennyi ott dolgozó személy is részesül belőle. Megfizetése nem opcionális, a fogyasztónak azt meg kell fizetnie – húzták alá, hozzátéve, hogy az előnyéhez tartozik, hogy a kedvezményes adózás miatt hozzájárulhat a dolgozók „méltányos bérezéséhez”. 

Míg a borravaló ezzel szemben egy „önkéntesen adható juttatás, melynek mértékét a fogyasztó határozza meg”. Mint írják, a vendég ezzel fejezheti ki az elismerését és köszönetét a felszolgáló munkája iránt. Kiemelik, az viszont nagyon fontos, hogy a borravaló milyen módon kerül kifizetésre, mivel ez annak adózására is kihat, és akár ahhoz is vezethet, hogy abból a felszolgáló nem részesül.

A borravalót a felszolgáló kapja, és adó-, valamint járulékmentes, ha

  • közvetlenül a felszolgálónak adjuk azt, a végösszegtől elkülönítetten, készpénzben, vagy
  • erre a célra kijelölt borravaló-tárolóba helyezzük, aminek tartalmát a dolgozók osztják szét egymás között.

A borravaló sorsáról a munkáltató dönt, valamint adó- és járulékfizetési kötelezettség is terheli, ha

  • készpénzben vagy bankkártyás fizetéssel, a számla végösszegével együtt fizetjük ki, vagy
  • erre a célra kijelölt borravaló-tárolóba helyezzük, aminek tartalmát a munkáltató osztja szét a dolgozók között.

Mint arról korábban beszámoltunk, pénteken ismét interjút adott Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban, amiben beszélt a békemissziójáról, az újraválasztott Ursula von der Leyenről, de szót ejtett a Donald Trumpot ért merényletről is. A miniszterelnök bejelentette, hogy ősszel egy versenyképességi paktum előterjesztését tervezi, de beszélt a szolnoki kalandparkban történt felháborító esetről is.