Így válthat ki Magyarország egymilliárd köbméter földgázt

2024.07.19. 06:24
Több mint 1 milliárd köbméter földgáz kiváltása lehetséges Magyarország számára 2030-ig geotermikus energia által. A Tökölön folytatott geotermikus kútfúrás annak szellemében zajlik, hogy a földhő fokozott hasznosítása nélkül nincs eredményes zöldátállás.

Első informális találkozójukat tartották a tagállami szakminiszterek a magyar soros elnökségi félévben 2024. július 16–17-én, Budapesten. A rendezvény nyitónapján a szakpolitikai prioritásokat hűen tükrözve egy geotermikus kút fúrását látogathatták meg a delegációk Tökölön.

A sikeres energiaátmenet alapvető feltétele, hogy a lendületesen terjedő időjárásfüggő megújulók mellett a jelenleg még alacsony kihasználtságú geotermikus energia kiaknázásában is érdemi előrelépés történjen uniós és nemzeti szinten egyaránt.

„Az alternatív energiaforrások hatékonyabb hasznosítása nélkülözhetetlen az európai és tagállami energiaszuverenitás megteremtéséhez, a fogyasztók biztonságos és megfizethető árú ellátásához, ahogy a klímavállalások teljesítéséhez is” – mondta Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár.

Az uniós stratégiai dokumentumok szerint a közös energetikai és klímacélok elérése érdekében legalább háromszorosára kellene növelni a napenergia és a földhő arányát az energiamixben.

Magyarország hosszú évek óta Európa első öt állama között található a geotermikus energia közvetlen hasznosításában, amelyhez az egész Kárpát-medence adottságai rendkívül kedvezőek. A hazai tervek szerinti új hasznosításoktól 1–1,2 milliárd köbméter földgáz kiváltását várjuk 2035-ig, érdemben csökkentve ezzel az importkitettségünket

– tette hozzá az államtitkár.

A tagállami energiaügyi tárcavezetők kiemelten, a plenáris ülés első napirendi pontjaként vitatták meg a geotermikus energia további térnyerésének lehetséges ösztönzési módjait, támogatási eszközeit.

„A geotermiára stratégiai ágazatként tekintünk. Geotermikus üzletágunk a jövőben jelentős mértékben hozzá tud járulni a nemzeti energiastratégiai célok teljesüléséhez, a megújulóenergia-előállítás növeléséhez, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez” – fogalmazott Vonas Florian, a látogatáshoz helyszínt biztosító Bayer Construct geotermikus üzletágának vezetője.