Pénzügyi katasztrófát jelenthet egy rossz autóvétel

auto katasztrofa
2024.07.27. 10:52
Magyarországon a használt autók jelentős részének manipulálták a kilométeróra-állását, vagyis a jármű kevesebbet ér, mint amennyit kérnek érte. Még nagyobb azonban az esélye, hogy a futásteljesítményt módosították, ha külföldről hozzuk be az autót. A határokon átnyúló tranzakciókat nehéz nyomon követni; a csalók kihasználva ezt a helyzetet könnyen elkerülik, hogy elkapják őket.

Korábban több ízben is beszámoltunk arról, hogy a használt autót vásárlók könnyedén lehetnek csalás áldozatai. Legtöbbet a kilométerórát tekerik vissza, de az Index arról is írt, hogy Magyarország a használtautó-csalások egyik bázisa.

Sőt, a magyar gazdaság több százmillió eurót bukik azáltal, hogy nem lép fel a használtautó-csalásokkal szemben.

A túlzott bizalom futásteljesítmény-családhoz vezethet

A carVertical autóipari adatszolgáltató cég a közelmúltban 15 európai országban végzett kutatást, melyből kiderül, hogy a Magyarországra importált autók kilométeróra-állását nagyobb eséllyel manipulálták, mint a helyben vásárolt járművekét.

A magyar utakon közlekedő és a cég által ellenőrzött autók 7,4 százalékának módosították a futásteljesítményét. Bár idehaza még nem olyan rossz a helyzet, mint néhány kelet-európai országban, például Lettországban, ahol a manipulált járművek aránya meghaladja a 15 százalékot, a csalás kockázata továbbra is magas.

Magyarországon az importált autók 8,1 százalékának hamis a kilométeróra-állása, ami meghaladja a határainkon belül eladott hamis futásteljesítményű autók arányát (6,5 százalék).

Sokan megbízhatóbbnak tartják a bizonyos országokból, mint például Németországból importált autókat, ezért a vevők ilyenkor kevésbé elővigyázatosak, és megbíznak a használt járművek eladóiban.

Nagyon nehéz nemzetközi szinten ellenőrizni a használt autók minőségét, mivel az egyes országokban eltérő jogszabályok vonatkoznak a kilométeróra-csalásra. Tekintve, hogy az országok közötti információáramlás az autókról nem kielégítő, exportálás után a járművek tiszta lappal indulhatnak, és jellemzően ilyenkor állítják át a futásteljesítményüket. Ezzel növekszik annak a kockázata, hogy a helyben vásárolt autókhoz képest nagyobb valószínűséggel kapjuk meg az autót manipulált kilométeróra-állással

– magyarázza Matas Buzelis, a carVertical autóipari szakértője.

Előny élvez az importautó

A kutatás szerint a helyben vásárolt és külföldről behozott autók aránya eltérő. Az autóipari adatszolgáltató által Magyarországon ellenőrzött gépjárművek 44,6 százaléka a teljes idejét az országban töltötte, míg 55,4 százaléka külföldről importált.

A legtöbb vizsgált országban, így Litvániában, Lengyelországban, Romániában vagy Szerbiában a külföldről behozott autók aránya 70–90 százalék között mozog, ami azt jelenti, hogy Magyarországon alacsonyabb a használtautó-import. Ez azonban nem vezet az autókkal kapcsolatos csalások számának csökkenéséhez.

Pénzügyi katasztrófát jelenthet

A hamis futásteljesítményű autó beszerzése sok gondot okozhat az új tulajdonosnak, mivel nehéz megtervezni a karbantartását. A vezérműláncszíjat például 100-150 ezer kilométerenként kell cserélni. Ha azonban a jármű futásteljesítménye hamis, valószínűleg nem kerül sor időben erre a műveletre, így az ékszíj elszakadhat, ami a szelepekkel való érintkezés következtében a dugattyúk sérülését eredményezheti.

A nagyobb futásteljesítményű autók lényegesen rosszabb állapotban lehetnek, ami útközben váratlan meghibásodásokhoz vezethet. Nem is beszélve a sofőr biztonságát veszélyeztető kockázatokról.

A módosított futásteljesítményű autókat jóval drágábban adják el, mint a valós futásteljesítményűeket, vagyis a vásárlók többet fizetnek a járművekért, mint amennyit érnek.

A kutatásból egyértelműen látszik, hogy

azok a járművek, amelyeknek a kilométeróráját visszatekerték, akár 25 százalékkal is drágábbak lehetnek, mint az eredeti futásteljesítményű autók.

A nagy futásteljesítményű jármű ráadásul sokkal gyorsabban veszít az értékéből, és sokszor nehezebb rá vevőt találni.

(Borítókép: Kolumbán Kitti / Index)