Világgazdaság: a magyar gazdasági növekedés a negyedik az Európai Unióban

2024.07.31. 17:00
A magyar gazdasági növekedés a kedvezőtlen körülmények ellenére is negyedik az Európai Unióban, ha pedig esetleg véget érne a háború, az tovább gyorsíthatná a növekedést – írta a Világgazdaság szerdán.

A magyar gazdaság az idei második negyedévben 1,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, így az Európai Unióban adatot közlő országok közül a negyedik helyen áll – ismertette a Világgazdaság, majd hozzátette: a magyar GDP bővülési üteme gyorsabb többek között a német, az osztrák és a svéd növekedésnél is, és meghaladja az eurózóna és az Európai Unió egészének átlagos növekedését.

A gazdasági lap kiemelte ugyanakkor, hogy az 1,3 százalékos bővülés az uniós átlag csaknem kétszerese, hiszen az Európai Unió összességében csak 0,7 százalékos növekedést ért el az Eurostat adatai szerint.

Az eredmény értékét növeli, hogy mindezt annak ellenére sikerült elérni, hogy a kedvezőtlen külső körülmények, valamint a háború elhúzódása visszafogja hazánk iparát és a fogyasztói bizalom erősödését – tették hozzá. 

Több országban csökkent a teljesítmény

Mint kiderült, tavalyhoz képest az adatot közlő tagországok közül három esetében is csökkent a gazdasági teljesítmény: Írországban 1,4, Lettországban 0,4, míg a Magyarország szempontjából kifejezetten fontos Németországban 0,1 százalékos zsugorodás volt tapasztalható. Ausztriában és Svédországban stagnált a gazdaság.

Magyarország gazdasági felzárkózása az EU átlagához továbbra is folyamatos. Ha az orosz–ukrán háború a közeljövőben véget ér, a magyar GDP bővülése a jelenleginél is dinamikusabb mértékben folytatódhat – írták.

Az elemzők másra számítottak

Mint arról korábban írtunkMagyarország bruttó hazai termékének volumene az idei év II. negyedévében naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 1,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszaki értéket. Az előző negyedévhez képest viszont a gazdaság teljesítménye 0,2 százalékkal csökkent.

A Világgazdaság elemzői konszenzusa korábban éves viszonylatban  2,5 százalékos, míg negyedéves bázison 0,5 százalékos növekedést jósolt, így a mostani adat mindenképp negatív meglepetésnek számít.