Megalázóan alacsonyak a fizetések a bírósági alkalmazottak körében

2024.08.14. 11:12
A működésképtelenség határára kerül több közép-magyarországi bíróság, ugyanis rengeteg igazságügyi alkalmazott mondott fel a megalázóan alacsony fizetések miatt. Azt, hogy szeptembertől hogy indul újra az ítélkezés ilyen körülmények között, senki sem meri megjósolni.

Tömeges a felmondás a bírósági alkalmazottak körében a rendkívül alacsony bérek miatt. Különösen a jegyzők körében tragikus a helyzet, ők többéves tapasztalattal is csak 220-230 ezer forintot keresnek – írja a HVG.

Az Európai Bizottsághoz is bőven érkeznek panaszok az igazságügyi alkalmazottaktól. A probléma, hogy a költségvetési törvényben meghatározott illetményalapot 2022 óta nem emelték, ugyanakkor az infláció ebben az időszakban rekordméreteket öltött Magyarországon.

Szabó Péter, az Országos Bírói Tanács (OBT) elnöke az InfoRádióban elmondta, hogy 2023 óta már olyan szintű a munkaerőhiány egyes bíróságokon, hogy lassan a működésképtelenség határára kerülnek.

Forró ősz vár a szakmára, ha szeptemberre legalább az igazságügyi alkalmazottak bérezését nem sikerül rendezni

– jegyezte meg.

A Közép-magyarországi régióban és Pest vármegye környékén a legnagyobb mértékű a pályaelhagyás, aminek oka szinten minden esetben a megalázóan alacsony fizetés. Van olyan, aki egy boltba ment el inkább dolgozni a bíróság helyett. Szabó Péter kiemelte, hogy 2023-ban még volt jelentkező a meghirdetett jegyzői állásokra, de amikor meghallották a fizetési kategóriákat, elsápadtak, és már ott sem voltak. 

A fizetésemből csak úgy tudtam megélni, hogy édesanyám kiegészítette azt, de ez számomra hosszú távon nem volt vállalható. Amikor pedig már egészségügyi problémáim is jelentkeztek a stressz miatt, elkezdtem munkát keresni. Ha a bíróságon maradok, akkor éhen halok

– mondta egy jegyző, aki most egy szervizben dolgozik duplaannyi fizetésért. 

Azt, hogy szeptembertől hogy indul újra az ítélkezés ilyen körülmények között, senki sem meri megjósolni. 8-9 milliárd forintba kerülne a bírósági alkalmazottak béremelése, de a kormány eddig csak ígérgetett.