Élmezőnybe tartozik a magyar gazdasági növekedés az Eurostat adatai szerint

2024.08.14. 20:38
Az Eurostat adatai szerint a magyar GDP növekedése az Európai Unió élmezőnyébe tartozik. A gazdaság bővülése előzi a a belga, a francia, az olasz, a holland, a román, a lett vagy éppen a német gazdaság teljesítményét.

2024 második negyedévében 1,3 százalékkal múlta felül a magyar gazdaság teljesítménye az egy évvel korábbi szintet. Ezzel a magyar GDP növekedés az Eurostat adatai szerint az élmezőnybe tartozik és a 8. legjobb helyet érte el az Európai Unión belül. A hazai gazdaság bővülése megelőzi többek közt a belga, a francia, az olasz, a holland, a román, a lett vagy éppen a német gazdaság teljesítményét – idézi az MTI a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményét. 

A második negyedévben ezáltal tovább folytatódott hazánk felzárkózása az EU átlagához, hiszen a magyar növekedés több mint kétszeresét éri el az Eurozóna (0,6 százalék) bővülési ütemének és lényegesen kedvezőbb, mint a 0,8 százalékot elérő uniós átlag.

A kormány várakozásai szerint idén ősszel már egy békeköltségvetést terjeszthet az Országgyűlés elé, mely a kkv-k támogatását valamint a családok segítését célzó akcióterveken keresztül a gazdasági növekedést is fellendítheti. A célzott kormányzati intézkedések és a háború minél gyorsabb lezárása hozzájárul a jövő évi 4 százalékos GDP növekedés eléréséhez, amelyben a kormány továbbra is bízik.