A magyarok ide költöznének legszívesebben az országon belül

ingatlan2
2024.08.16. 18:13
Az elmúlt egy évre is igaz, hogy a vidéki magyarok nem mobilisak, legfeljebb a lakóhely szerinti vármegyén belül keresnek ingatlant. Leginkább az óriásberuházások képesek lakóhelyváltoztatásra is rábírni az embereket: a fővárost és Pest vármegyét leszámítva azokba a vármegyékbe mutatnak komolyabb érdeklődést az ingatlanvásárlók, ahol az elmúlt időszakban megnövekedett a munkaerőigény.

Az év első hat hónapjában 4,5 százalékkal többen változtatták meg az állandó lakhelyüket, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban – derül ki a Belügyminisztérium lakossági statisztikájából. Mivel az ország népessége csökkent tavaly óta, ezért az egyes vármegyék lakossága is csökkent a nyilvántartás szerint, kivételt képez ez alól Pest vármegye, ott ugyanis 2023-hoz képest, ha minimálisan is (kevesebb mint fél százalék), de nőtt az állandó lakhellyel rendelkezők száma.

Ezekből az adatokból nem derül ki, hogy hova költöznek leginkább a magyarok az országhatáron belül. Az otpotthon.hu saját adatbázisát alapul véve vizsgálta meg a magyarországi mobilitást: azaz honfitársaink melyik régióból milyen ingatlant néztek, hová költöznének, vagy éppen hol, mennyi házat, lakást adtak el.

Így vándorolnak a magyarok

2024 első felében Budapest és Pest vármegye a hazai ingatlanforgalom két legnagyobb központja, ami nem meglepő.

A fővárost és Pest vármegyét nem számítva Hajdú-Bihar, Borsod, Csongrád és Szabolcs vármegyében kerestek a legtöbben eladó házat, lakást és telket. Mindezt az okozhatja, hogy az elmúlt egy évben többek között Szeged, Debrecen és Nyíregyháza környékén több óriásberuházást jelentettek be, aminek következtében a munkaerő ezekben a vármegyékben koncentrálódhat

– mondta Lipták Zsuzsa, az otpotthon.hu ügyvezetője.

A megemelkedett érdeklődés egyébként az ingatlanárakon is látszódik, ugyanis az ingatlaniroda adatbázisa szerint Csongrádban 14, Szabolcsban 3,6, Hajdú-Biharban pedig 7,5 százalékkal emelkedtek a négyzetméterárak júniusra az elmúlt év hasonló időszakához képest.

Ingatlankeresések százalékos megoszlása

Megye Keresések aránya (százalék) Budapesti érdeklődők aránya (százalék) Helyi érdeklődők aránya (százalék)
Budapest 19,2 75,7 -
Pest 8,0 57 31,2
Borsod-Abaúj-Zemplén 2,3 40,3 39,7
Hajdú-Bihar 2 33,2 49
Szabolcs-Szatmár 1,8 35 43,6
Vas 0,5 35 41
Tolna 0,6 38,5 32,8
Nógrád 0,7 45,8 30,7

A budapestiek nagyon aktívak

A legtöbb ingatlankereső egyébként elsősorban a saját településén, vagy legfeljebb vármegyéjén belül költözne. Idén azonban jó pár vármegye kivételt képez, ugyanis kilenc esetében nem a helyiek, hanem a fővárosiak mutatnak komolyan érdeklődést az ingatlanvásárlásra.

A Balaton-part miatt Veszprém, Zala és Somogy vármegyében a fővárosiak érdeklődése nem meglepő. Fejér vármegye a közelsége miatt lehet vonzóbb a budapestieknek (42 százalék), mint a helyi lakosoknak (37 százalék). Nógrád vármegyében is sokkal több (45 százalék) fővárosi venne ingatlant, valószínűleg az alacsonyabb négyzetméterárak miatt, mint az ott élők (30 százalék). Meglepő viszont, hogy Jász-Nagykun-Szolnok és Bács-Kiskun vármegyében is inkább a fővárosban élők mutatnak vásárlási szándékot, mint az ottaniak.

A budapesti ingatlanokra 75,7 százalékban a már itt lakóktól érkezik érdeklődés. Az ingatlantípusokra szűrve azt is láthatjuk, hogy a budapestiek kétharmada a fővároson belül inkább lakást keres. Házat viszont még csak nem is Budapest kerületeiben vennének, hanem az agglomerációban, majd Szabolcsban és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében.

Az ország egyik feléből a másikba

Vidékről a fővárosba leginkább a Pest vármegyeiek (10,35 százalék), a szabolcsiak (1,26 százalék), a borsodiak (1,18 százalék) költöznének. A fővárosi ingatlanokra legkevésbé a Vas és Tolna vármegyeiek kíváncsiak.

Összességében az emberek tehát a saját vármegyéjükben, a központi régióban, majd a környező vármegyékben vásárolnának ingatlant. Jóval kevesebb, de azért akad olyan érdeklődő, aki az ország egyik végéből a másikba költözne.

A januártól júliusig tartó időszakban azoknak a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei lakosoknak, akik az otpotthon.hu ingatlankereső alapján komolyabb érdeklődést mutattak egy-egy ingatlan iránt, 5,7 százaléka költözne át a Dunántúlra.

Az ország nyugati feléből a keletibe nem igazán költöznének, de ha mégis, akkor Borsod-Abaúj-Zemplén (2,5 százalék), Heves (1,5 százalék), és Szabolcs (1 százalék) az elsődleges célpontok.

A Győr-Moson-Sopron vármegyei lakosok azok, akik a legkevésbé mobilak, legalábbis az országon belül. Az ingatlankeresők 39 százaléka helyben költözne, 17 százalék keres Vas vármegyében főleg házat, ugyanakkor Budapesten is csak 6 százalékuk venne ingatlant. Legkevésbé pedig Csongrád és Nógrád vármegyében vásárolnának.

(Borítókép: Németh Emília / Index)