Sokkal többen válthatnak munkahelyet idén, mint egy éve

2024.08.19. 14:38
A PwC Global Workforce felméréséből az derült ki, hogy bár többeknek marad pénze a hónap végén, így is sokan a munkahelyváltáson gondolkoznak – azonban teljesen más indokokból, mint az elmúlt évek alatt.

A munkavállalók nagyjából fele érzi azt, hogy megnövekedett a felelőssége és terheltsége a munkahelyén, nagyjából kétharmaduk pedig arról számolt be, hogy a munkahelyi változások miatt nem biztosak pozíciójukban – derül ki a PwC Global Workforce Hopes&Fears felméréséből. Az 50 ország 56 ezer megkérdezettje készségeik fejlesztésével, majdnem egyharmaduk pedig munkahelyváltással reagál az új nehézségekre – írja az Infostart.

A válaszadók 62 százaléka számolt be arról, hogy az elmúlt évben változott munkahelyi körülményeinek valamely aspektusa. Kicsit kevesebb, mint felüknél változtak a napi feladatok, azonban a változások értelmét csak ezen munkavállalók 44 százaléka érti.

Ami a legfontosabb, hogy a megkérdezettek több, mint negyede – 28 százaléka – azt tervezi, hogy a következő 12 hónapban munkahelyet vált. 2022-ben a felmondási hullámnál ez csak 19 százalék, a majdnem 10 százalékos növekedés pedig jelzésértékű lehet a munkavállalóknak.

Ennek ellenére a válaszadók 57 százaléka szerint megfelelő bért kap munkájáért. Emellett 2023-hoz képest kevesebben éreznek pénzügyi nyomást, 38 százalékról 45 százalékra nőtt azok aránya, akiknek minden hónap végén marad pénze – viszont a válaszolók felénél még mindig van bizonytalanság.

Reguly Márta, a PwC HR tanácsadási csapatának vezetője arról számolt be, hogy az új kihívások valamivel optimistábbá teszik a munkavállalókat. Míg eddig a háborús helyzet vagy a globális infláció volt a legnagyobb nehézség – amellyel a munkavállalók csak passzívan tudtak elbánni, el kellett viselniük és nem nagyon volt beleszólásuk – addig 2024-ben inkább a technológiai változások, főleg az AI terjedése jelenti a kihívást. A nagyobb mértékű váltásba pedig a kevésbé hűséges Z-generációs munkavállalók is beleszólnak, a fiatalabbak ugyanis könnyebben döntenek az új munkahely mellett.