Hibás alkatrész miatt akár több tízezer Suzukit hívhatnak vissza

2024.08.24. 14:13
A hibát a párolgásszabályozó rendszer egy hiányossága okozza, amelynek következtében üzemanyaggőz kerülhet az utastérbe, így a Suzuki az alkatrészek megérkezése után kötelező szervizt rendelhet el.

Tömeges visszahívást rendelt el a Magyar Suzuki Zrt. a 2019 óta legyártott Suzuki S-Crossokra és Vitarákra. Az intézkedés oka az autókba szerelt hibás párolgásszabályozó rendszer, amely miatt a párolgó üzemanyag az utastérbe szivároghat, melyben több tízezer autó lehet érintett.

A tulajdonosoknak küldött e-mailekben az olvasható, hogy a párolgásszabályozók, vagyis EVAP-tartályok belsejében használat közben légrés keletkezhet, ami miatt csökken az aktívszén hatékonysága, így az üzemanyag a légkörbe juthat. Ez nem felel meg az ilyen járművekhez tervezett rendszerek, alkatrészek és különálló műszaki egységek jóváhagyásáról és piacfelügyeletéről szóló rendeletnek, így a Hollandiában észlelt probléma miatt a magyar tulajdonosoknak is kellemetlenséget okozhat.

A műszaki probléma a 2019 szeptember 5 és 2024 május 9 között gyártott Suzuki SX4/S-Cross, valamint a 2019 szeptember 3 és 2024 május 24 között összeszerelt Vitarákat érinti.

Egyelőre viszont nem állnak rendelkezésre a javításhoz szükséges alkatrészek, a Suzuki jelenleg ezek beszerzésén dolgozik. A tulajdonosokat újabb e-mailben értesítik, hogyha a hibás autókat a szerelőkhöz kell vinni – írja a Pénzcentrum.