Felcsillant a remény Dunaújvárosban, a Liberty rendezte a dolgozói béreket

2024.09.10. 19:49
A Nemzetgazdasági Minisztérium keddi közleménye szerint a Liberty rendben kifizette a dunaújvárosi dolgozók augusztusi bérét és a 150 ezer forintos egyszeri bónuszt is.

Mint arról beszámoltunk, tüntetésbe kezdtek a Liberty Dunaújváros dolgozói, miután a vállalat nem fizette ki munkabérüket. A Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Dunaferr Ifjúsági Szervezet vezető képviselői – a munkavállalóknak írt levelükben – arról tájékoztattak korábban, hogy munkáltató arról értesítette őket, gond van a júliusi munkabérek időben történő kifizetésével.

A Liberty Dunaújváros hétfőn jelezte a Nemzetgazdasági Minisztérium felé, hogy az augusztusi béreket időben rendezte, valamint a szakszervezetekkel történt júniusi megállapodáskor vállalt egyszeri 150 ezer forintos bónuszt is kifizette a több mint 3 ezer munkavállaló részére.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében megjegyezte, hogy folyamatosan figyelemmel kísérik a Dunai Vasmű helyzetének alakulását, és az ott dolgozók érdekében egyeztetnek mind a munkavállalók érdekképviseleteit ellátó szakszervezetekkel, mind a munkáltatóval.

Hozzátették, hogy augusztusban felszólították a vállalat tulajdonosát, hogy a júliusra vonatkozó késedelmes bérkifizetésekhez hasonló problémák a jövőben ne ismétlődjenek meg, és tartsa be a dolgozóknak tett ígéreteit, különösen a bónuszok kifizetését illetően.

Nem először fordult elő

Korábban megírtuk, hogy a Libertynél a bérek már júliusban is késve érkeztek a bankszámlákra. „A helyi szervezetünkkel közösen minden követ megmozgatunk, hogy a helyzet javuljon. Foglalkozik az üggyel az európai és a világszervezetünk is” – írták a közösségi oldalon.

A szakszervezet akkor közölte, hogy a Szövetségi Tanács döntésének megfelelően levélben tájékoztatták Orbán Viktor miniszterelnököt, Nagy Márton nemzetgazdasági minisztert, Czomba Sándor foglalkozáspolitikáért felelős államtitkárt, Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkárt, valamint Bánki Eriket, a Gazdasági Bizottság elnökét a Dunai Vasműben történtekkel kapcsolatban.

Arról is hírt adtunk, hogy a Liberty kérésére felfüggesztették a gőz- és melegvíz-szolgáltatást a Dunarolling Dunai Vasmű Kft. és a Dunai Furnace Dunai Vasmű Kft. részére. Az egykori Dunaferr leányvállalatánál, a felszámolás alatt lévő ISD Power Kft.-nél augusztus 1-től szűnt meg a gőz- és melegvíz-szolgáltatás.