GVH-elnök: Magyarország feladata, hogy hidat képezzen a nyugat balkáni és türk államok között

2024.09.30. 15:06
A magyar nemzeti versenyhatóság célja, hogy előremozdítsa a partnerségen alapuló szakmai együttműködést és elkötelezett az összekapcsolódás mellett – mondta Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke a török versenyhatóság konferenciáján.

„Magyarország és a magyar nemzeti versenyhatóság elkötelezett a konnektivitás, vagyis az összekapcsolódás mellett” – jelentette ki Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke az Isztambulban megrendezett Balkan Competition Platform konferencián, hétfőn. 

A GVH elnöke kifejtette: Magyarország kiemelt feladatának tekinti, hogy a blokkosodás helyett egyfajta hidat képezzen az egyes régiók és országok között. Mint mondta,

a GVH mintegy két évtizede a nyugat-balkáni versenyhatóságok szoros szakmai partnere, ezért elkötelezett abban, hogy a saját eszközeivel előmozdítsa az érintett országok mielőbbi csatlakozását az Európai Unióhoz.

Az eseményen a Török Versenyhatóság és a GVH elnöke mellett részt vettek Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Észak-Macedónia, Görögország, Koszovó, Montenegró és Románia versenyhatóságainak vezetői is.

A HVG azt írja, Magyarország 2024 januárjában megfigyelőként csatlakozott a türk államok versenytanácsához, áprilisban pedig kétoldalú megállapodást kötött a Török Versenyhatósággal.