Százmilliárdok a levegőben, hatalmas hitelösszeg keresi a kisvállalkozásokat

2024.10.07. 19:24
600 milliárd forintnyi hitel felvételét segíti nehezen finanszírozható kkv-k számára egy Európai Bizottságtól kapott viszontgaranciás termék. A kormány célja, hogy a hazai foglalkoztatottak 72 százalékát alkalmazó mikro-, kis- és középvállalkozások minél hamarabb találjanak rá a fejlődés útjára.

Óriási gazdasági kihívásokkal néz szembe Európa, a folyamatos válságok, konfliktusok mellett az uniós versenyképesség is komoly hátrányban van a világ többi nagyhatalmával, Kínával és az Egyesült Államokban vívott csatában – mondta Lóga Máté, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságstratégiáért, iparért, pénzügyi forrásokért és makrogazdasági elemzésért felelős államtitkára.

Nehezen oldódik a bizalmatlanság

A hatások egész Európában hasonlók: nehezen indulnak újra a beruházások, a legutóbbi inflációs sokk óta a cégek kivárnak. Itthon a friss kiskereskedelmi adatok óvatos optimizmusra adnak okot, és remélhetjük, hogy az óvatossági motívum a továbbiakban tovább oldódik. Az NGM reméli, hogy az ipari termelés gyengélkedése az év végére befejeződik, de Lóga Máté emlékeztetett: hasonló gondokkal küzd az EU számos országa, kiemelten Németország – a kutatók Magyarország legnagyobb exportpiacán már recessziót várnak.

Jövőre folytatódhat az óvatossági motívum oldódása, a dinamikus bérnövekedés megteremtheti a fogyasztás bővülését, és az államtitkár szerint ezt segítheti a duplájára emelt családi adókedvezmény is.

A kkv-kra tesznek

A kormány számára fontos, hogy az összes vállalkozás 99 százalékát kitevő, nagyjából 900 ezer, a foglalkoztatottak 72 százalékát alkalmazó mikro-, kis- és középvállalkozás minél hamarabb találjon rá a fejlődési útra – enélkül ugyanis nehéz elérni a kormány által tervezett 3-6 százalék közötti GDP-növekedési pályát. Ennek érdekében került sor tavaly év végén a 2030-ig szóló kkv-stratégiai átgondolására, ezért alakult szeptember közepén önálló kkv-államtitkárság az NGM-en belül, és ezért hirdette meg a kormány az őszi kkv-akciótervet, amelynek elemei:

  • a Széchényi Kártya Program kedvezőbbé tétele,
  • a kkv-k beruházásait és versenyképességét támogató tőkeprogram,
  • a kkv-k exportját élénkítő új hitelprogram,
  • a kkv-k kifektetéseit támogató hitel és tőkeprogram,
  • a kkv-k beruházásait célzottan támogató „1+1” Program,
  • a kkv-k digitalizációs csomagja,
  • a vállalkozásfejlesztési uniós program,
  • illetve a vállalati elektromosautó-támogatási program.

Lóga Máté jelezte: a programok folyamatosan indulnak, az első fecske a technológiai fejlesztéseket támogató, GINOP-forrásokra támaszkodó, budapesti cégeket segítő hitelprogramot már meg is hirdették. Elmondása szerint a cél a vállalkozások finanszírozásának és tőkehelyzetének megerősítése, ezért szinte minden programban hitel- és tőkeoldali támogatást is terveznek a kkv-knak.

Hitelezhetővé tennék a kisvállalkozásokat

Ugyanakkor a cégek tőkehelyzete sokszor komoly akadálya a kkv-k hitelezhetőségének. Ezt felismerve a kormány évek óta kiemelt fontosságúnak tartja a garancia intézményét. A kezességvállalás segítségével csökken a finanszírozás kockázata, ezáltal a kamatok is. Ezenfelül komoly előny, hogy azok a vállalkozások is hitelhez juthatnak, amelyeket a bankok fedezethiányuk vagy gyengébb hitelképességük miatt egyébként nem finanszíroznának.

Az eddigi garanciaprogramokat jórészt a költségvetési viszontgaranciával támogatták. Az államtitkár jelezte: a garancianyújtásnak van a legkomolyabb multiplikátorhatása a hitelezésben. Egységi (viszont)garancia vállalása akár többszörös hitelkihelyezést is támogathat.

Azt, hogy a garancia milyen mértékben tudta segíteni a hazai kkv-k hitelhez jutását, az Európai Garanciaszervezetek Szövetsége (AECM) friss kimutatása érzékeltette leginkább: a magyarországi garanciaállomány a GDP 4,4 százalékát teszi ki, miközben az EU-átlag ennek a negyede – emlékeztetett Lóga Máté.

Elitklubban

A hazai garanciarendszer elismertségét az NGM államtitkára szerint mindennél jobban jelzi, hogy a Garantiqa Hitelgarancia Zrt.-t az EU beválogatta azon 17 szervezet közé, amelyek végrehajtópartnerként az InvestEU program keretében közvetlenül is hozzáférhetnek a brüsszeli forrásokhoz. A Garantiqa így olyan pánerópai szervezetekkel került egy szintre, mint az Európai Beruházási Bank (EIB), az Európai Beruházási és Fejlesztési Bank (EBRD), vagy az Európai Beruházási Alap (EIF).

Az InvestEU Programon belül az Európai Bizottság 26,2 milliárd eurós költségvetési garanciát nyújt a vele szerződő intézményeknek, amely összeg felhasználásával a kontinensen több mint 372 milliárd eurós kkv-s beruházási hullám elindítására van remény a 2021–2027 közötti időszakban.

Lóga Máté szerint az Európai Bizottság 274 millió euró értékű, 95 százalékos mértékű viszontgaranciáról szóló megállapodást kötött a Garantiqával, aminek révén a számítások szerint

mintegy 600 milliárd forint értékű (1508 millió eurónyi) új, olcsó finanszírozás áll majd a hazai vállalkozások rendelkezésére beruházási céljaik megvalósítására.

Szabó István Attila, a Garantiqa elnök-vezérigazgatója szerint a kiemelt magyar szerepet jól mutatja, hogy a cég nagyjából azonos összegű viszontgaranciával gazdálkodhat, mint a négyszer nagyobb piacot jelentő Lengyelország, vagy a nyolcszor nagyobb Franciaország garanciahálózata.

Minden második kkv-hitel mögött ott vannak

Szabó István Attila szerint a garancia tipikusan anticiklikus termék, ez is lehet magyarázata annak, hogy a Garantiqa 5 év alatt megnégyszerezte garanciavállalási állományát. Csak idén augusztus 30-ig 690 milliárd forintnyi kezességet vállalt a társaság, amely 890 milliárd forintnyi hitelhez segített 19 300 szerződés keretében 17 ezer vállalkozást. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is 1000 milliárdot meghaladó új garanciával és 1300 milliárd forintnyi garantált hitelállománnyal számolnak. A teljes portfólió jelenleg 2580 milliárd forintot tesz ki, ami 3330 milliárd forintnyi hitelt véd 54 ezer vállalkozás 73 ezer hitelszerződésében. Ez azt jelenti, hogy minden második élő kkv-hitel mögött ott áll a Garantiqa.

Az új terméket először a CIB Bank, az MBH Bank és az Oberbank kkv-hiteleihez lehet felvenni, de lényegében az összes vállalati bankkal „csőben van” a megállapodás, hamarosan tehát bővül a partneri kör.

A Garantiqa InvestEU garanciafeltételei:

  • A maximális hitelösszeg Budapesten kívüli vállalkozásoknál 3, fővárosi cégeknél 2,2 millió eurónak megfelelő forintösszeg, ha fő tevékenységét Budapesten végzi. Ez ügylet- és ügyféllimit is egyben.
  • A Garantiqa a vidéki vállalatoknak a hitelösszeg maximum 80, a budapestieknek maximum 50 százalékára vállal kezességet.
  • Lehetőség van beruházási, forgóeszköz- és folyószámlahitelek után is igénybe venni a garanciát. A hitel minimális futamideje 1 év, a beruházási hiteleknél maximum 15, a likviditási hiteleknél maximum 10 éves futamidőre lehet szerződni.
  • A bizottság elvárásai alapján az InvestEU Garanciaprogram hat különböző alprogramból áll, amelyekre külön pénzeket allokáltak
    • a digitális és zöldátállásra,
    • az átmeneti régiók és vidékfejlesztés területen megvalósuló projektekre,
    • az agrár- és az élelmiszeripar hatékonyságnövelő beruházásaira,
    • a beszállítói láncok fejlesztésére,
    • a termelés-hatékonyság növelésére,
    • és a kutatás-fejlesztési (K+F) tevékenységek támogatására.

Létezik egy általános fejlesztési kategória – ide a fenti területekre nem besorolható programok kerülnek. Ezek esetében ugyanakkor magasabb a garanciadíj. A nevesített programoknál a garanciadíj Budapesten évi 0,3 százalék, vidéken (a magasabb vállalható kezesség, kockázat miatt) 0,48%/év. A standard fejlesztések esetében 0,425 és 0,68 százalékos éves garanciadíjjal kalkulálhatnak a vállalkozások, Szabó István Attila szerint.

Az InvestEU garancia nem támogathat hitelkiváltásra és más társaságban megvásárolandó részesedés finanszírozására szolgáló hitelt, illetve ingatlanprojektet sem – kivéve ha ott energiahatékonysági fejlesztést támogat. A termék nagy előnye, hogy mentesül az uniós támogatási korlátot jelentő „de Minimis” szabályozás alól, igaz, más támogatott konstrukcióval az InvestEU garancia nem összevonható.