A magyar kormány új programot indít januártól, 65 milliárd forintot lehet megpályázni

ZS 1466
2024.10.07. 15:28 Módosítva: 2024.10.07. 16:43
Január elsején indul a kormány új területfejlesztési programja, a Versenyképes Járások – jelentette be Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter. A tárcavezető elmondása szerint az új területfejlesztési politika célja, hogy dinamikát adjon a fejlődő járásoknak, és hogy segítse egy szisztematikusabb fejlődési program létrejöttét. A járások számára összesen 65 milliárd forint válik megpályázhatóvá jövő év elejétől.

Cikkünk frissült!

Versenyképes járások címmel tartott sajtótájékoztatót Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter hétfő délután. A tárcavezető az eseményen bejelentette, a magyar kormány döntése értelmében január 1-jétől elindul a Versenyképes Járások Program, amelynek keretében mind a 174 járás minden évben garantált fejlesztési forrásban részesül.

Navracsics Tibor emlékeztetett, a kormány tíz évvel ezelőtt olyan járási szintű besorolást hozott létre, amely megkülönböztette a kedvezményezett járásokat, amelyek az alacsonyabb szintű fejlettségük miatt különböző fejlesztési támogatásokban részesültek.

Ezeknek a területeknek egy része a 2013-as adatokhoz képest látható fejlődésnek indult. Fejlődő tendenciát mutat például a Ceglédi, Fonyódi, Hajdúböszörményi és Hódmezővásárhelyi járás, kevésbé súlyos a helyzet a Szeghalmi és Törökszentmiklósi járásban, azonban továbbra is lemaradást mutatnak a Dél-Dunántúlon elhelyezkedő települések az uniós átlagtól.

A Versenyképes Járások Program célja, hogy ezeknek a járásoknak adjon nagyobb dinamikát, és hozzásegítsen egy szisztematikusabb fejlesztési program létrejöttéhez.

A program biztosítja, hogy a térségi együttműködésekkel eredményesebben használják a forrásokat a régiók fejlesztése érdekében. A tárcavezető hozzátette, ezért ösztönözni kell az önkormányzatokat, hogy közösen fogalmazzák meg fejlesztési koncepcióikat.

65 milliárd forint válik megpályázhatóvá

A járások számára összesen 65 milliárd forint válik megpályázhatóvá, amely a 2025-ös iparűzési adó többletét foglalja magába. „A települések a 2024-es szintig ugyanúgy megkapják az iparűzési adójukat, csak a 2025-ös többletről van szó” – emelte ki a tárcavezető.

Abban az esetben, ha az iparűzési adó többlete nem éri el a 250 millió forintot, azt a költségvetés kiegészíti, azaz legalább 250 millió forintos keretre pályázhat minden járás. Megyeszékhely-központú járások esetében pedig összesen 500 millió forintot kaphatnak a program segítségével fejlesztésre.

A járások közül 135 járás 250 millió forintos pályázati összeggel rendelkezik, és hat megyeszékhely 500 milliós támogatásra jogosult. Azoknak a járásoknak, amelyek nem rendelkeznek akkora iparűzésiadó-töblettel, a költségvetés biztosítja a 250 millió forintos fejlesztési forrást. Azoknak a megyeszékhely-központú járásoknak pedig, amelyek nem érik el az 500 milliós adótöbbletet, a költségvetés 500 millió forintra egészíti ki a fejlesztési forrásukat

– fejtette ki Navracsics Tibor, majd hozzátette: ez a Zalaegerszegi, Kaposvári, Szekszárdi, Békéscsabai, Edelényi és a Salgótarjáni járást érinti. 

Járási fejlesztési fórumokat hoznak létre

A pályázat céljait a kormány jelöli ki, a tárgyévet megelőző év őszéig, a projektek kidolgozását és a pályázás mechanizmusát viszont az úgynevezett járási fórumok szervezik és bonyolítják le. A fórumok vezetői az adott járásszékhelyek polgármesterei lesznek, tagjaikat pedig az önkormányzati hivatallal rendelkező települések polgármesterei adják. Ők a döntéseiket kétharmados többséggel fogják meghozni.

Tehát lesz egy együttdöntési kötelezvény is a járásban, azért, hogy ne tudják egymást kijátszani a települések. Ennek az intézkedésnek az a célja, hogy tompítsuk a város és a települései közötti ellentéteket 

– mondta a tárcavezető.

Navracsics Tibor arra a kérdésre, miszerint kell-e attól félni, hogy az ellenzéki vezetéssel rendelkező települések kevesebb pályázathoz jutnak, úgy válaszolt, hogy minden járásnak egyeztetnie kell az érdekeit, és megállapodásra kell jutniuk. Valamint kiemelte, hogy a kisebb települések jellemzően független polgármesterrel rendelkeznek.

(Borítókép: Navracsics Tibor 2023. január 23-án, Budapesten. Fotó: Szollár Zsófi / Index)