Nagy Márton: Kína ellenintézkedéseivel tovább fokozódhat a kereskedelmi konfliktus

2024.10.08. 14:57
Új gazdasági rend kialakulására hívta fel a figyelmet Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Word Economic Forum (WEF) által szervezett „High-Level Dialoge on Europe in the Age of Intelligent Economics” rendezvényen. A tárcavezető szerint ahhoz, hogy Európa megőrizze az önállóságát növelni kell a versenyképességet, fokozni kell az innovációs teljesítményt, fel kell gyorsítani a zöld átmenetet és a mesterséges intelligencia alkalmazását.

Nagy Márton szerint miközben az ázsiai gazdaságok, különösen Kína és az USA, gyorsan alkalmazkodik az új kihívásokhoz, és minden eszközzel támogatja saját gazdaságának megerősítését, addig az EU nemcsak lemarad az új iparágakban, hanem lassan reagál az új tendenciákra.

„Az Európai Unió versenyképessége soha nem látott ütemben romlik, ezért közös fellépésre van szükség” – húzta alá a WEF rendezvényén a tárcavezető.

Mint mondta, egyes intézkedések hozzájárulnak a blokkosodáshoz és gazdasági hidegháborúhoz vezetnek. Ilyen a kínai gyártmányú elektromos járművek behozatalára kivetett vám is, amelyet öt ország – Németország, Magyarország, Szlovákia, Szlovénia és Málta – ellenállása ellenére, mindössze 10 tagállam támogatása mellett fogadott el az Unió.

Az intézkedés hatalmas csapás az egész európai autóipar, különösen a német autógyártás számára. A döntés negatív hatásai hosszú távra nyúlhatnak, Kína ellenintézkedéseket fog bevezetni, amelyek tovább fokozzák a kereskedelmi konfliktust

– fogalmazott a miniszter, aki szerint minden ilyen kérdésben óvatosabban kellene eljárni és tárgyalásokat kellene folytatni, hogy kölcsönösen előnyös megállapodások szülessenek. Hozzátette: Magyarország nyitott országként elkötelezett a konnektivitás mellett, és tovább kívánja erősíteni a gazdaság találkozási pont jellegét. Tehát a cél az, hogy hazánkban kapcsolódjon össze a keleti és nyugati tőke, illetve csúcstechnológia.

Nagy Márton végezetül felhívta a figyelmet, hogy az Európai Uniónak versenyképesebbé kell válnia, ez jelenti a soros magyar uniós elnökség egyik legfőbb célkitűzését is. „Új versenyképességi paktumra van szükség, miközben minden uniós tagországnak támogatnia kell a versenyképesség növelését, akár a költségvetési hiány átmeneti növelése árán is. Az átmenetileg magasabb költségvetési hiány ugyanis nem okoz egyensúlytalanságot, mivel ennek célja az EU gazdasági növekedésének megerősítése, a versenyképesség fokozása” – mondta Nagy Márton.