Problémákat talált a Nébih az energiaitaloknál

2024.10.17. 11:42
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közölte, hogy az energiaitalok vizsgálatakor egy esetben élelmiszer-minőségi hibát, 28 terméknél pedig jelölési problémákat találtak, ami miatt több mint 2,6 millió forint élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki.

A Nébih a Szupermenta program legújabb tesztjében 35 energiaitalt vizsgált. 15 kizárólag cukorral, 12 édesítőszerrel készült, míg 8 termék cukrot és édesítőszert is tartalmazott. A tesztben 250 és 500 milliliteres kiszerelésű italok szerepeltek, amelyek közül 20 magyar és 15 külföldi előállítású volt – írja az MTI a Nébih közleménye alapján.

A hivatal laboratóriumaiban végzett élelmiszer-biztonsági és -minőségi vizsgálatok részeként többek között a termékek koffein-, taurin-, cukor-, édesítőszer-, valamint vitamintartalmát ellenőrizték. Az energiaitalokban mért koffein mennyisége 13,8 és 35 milligramm per 100 milliliter között mozgott.

Közölték, egy energiaital-bérgyártást végző élelmiszer-vállalkozás elmulasztotta bejelenteni e tevékenységét az illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti hatóságnál. A mulasztás miatt a hatóság eljárást indított.

A közlemény szerint a tesztelt energiaitalok közül 28 nem felelt meg maradéktalanul a jelölési előírásoknak.

Szabálytalanságok többek között a megnevezés, a koffeintartalom jelölése, az összetevők, a termék és az elsődleges összetevők származásának feltüntetése, valamint a tápértékjelöléssel kapcsolatban adódtak. Továbbá előfordult olyan probléma is, hogy származási helyként Ausztriát jelölték meg a csomagoláson, azonban a beküldött gyártmánylap alapján Magyarországon állítják elő a terméket.

A feltárt hibák miatt az érintett élelmiszer-vállalkozókkal szemben hatósági eljárás indult, a hatósági felügyelők pedig élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki, amelyek együttes értéke 2 millió 662 ezer forint volt.