Átlépte az 1 milliárd forintot az OTP Bank mikroadományozási programja

2024.10.17. 21:38
Az OTP Adományozási Programjának 2021-es indulása óta több mint 1 milliárd forintot gyűjtöttek össze mikroadományokból az OTP Bank ügyfelei – derült ki a banknak az Indexhez eljutatott sajtóközleményéből. Mindeközben csütörtökön a bank egyik alapítványának díjait is átadták.

Mint írták, eddig 30 célra gyűlt össze a kijelölt összeg,

ezek közül a legmagasabb 125, míg a legkisebb összegyűjtött összeg 10 millió forint volt.

Évente körülbelül egymillió felajánlás érkezik, átlagosan 225 forint értékben. A legtöbben ATM-eken, valamint a MobilBankban támogatják a számukra kedves ügyeket. 

Emlékeztettek: az OTP Bank Magyarországon elsőként azért indította el mikroadományozási programját, hogy megkönnyítse, és minél több ember számára elérhetővé tegye az adományozást. Az ennek útjában álló egyik legfőbb akadály, hogy a jótékonykodók nem biztosak abban, hogy az általuk felajánlott összegeket valóban arra a célra fordítják, amire ők szánták.

A gyűjtések olyan civil kezdeményezések megvalósítását célozták, mint beteg gyerekek és családjaik támogatása, gyermekjogi képzések támogatása, vakvezető kutyák kiképzése, sérült sportolók támogatása, krízishelyzetbe került nőknek és családoknak otthont adó intézmények korszerűsítése, mentőautó, szűrőbusz, készétel mentésére szolgáló teherautó fejlesztése vagy kulturális esemény támogatása.

„Egymilliárd forint hatalmas összeg. Gondoljunk csak bele, ebből 10 000 magyar család havi élelmiszerköltségét, 5000 laptopot, 200 tanterem teljes felszerelését, 100 átfogó egészségügyi szűrőprogram lebonyolítását, 50 kilométer kerékpárút építését, 20 lakást vagy 10 könyvtár teljes felújítását lehetne finanszírozni” – emelte ki Nagy Zoltán Péter, az OTP Bank marketing- és kommunikációs igazgatója. „Köszönjük ügyfeleinknek, hogy nap mint nap megmutatják, mekkora ereje van a sok kis segítségnek. Az OTP Bank elkötelezett amellett, hogy az Adományozási Programon keresztül továbbra is támogassa a civil kezdeményezéseket és a pénzügyi kultúra fejlesztését” – hangsúlyozta Nagy Zoltán Péter.

Az OTP Bank ügyfelei mindennapi bankolás közben, az internet- és mobilbankban, valamint az ATM-eken választhatják ki az adományozás lehetőségét néhány kattintással. Az internet- és mobilbankban 250, 350 és 500 forintos összegeket ajánlhatnak fel egy-egy célra. Azok, akik jelenleg nem az OTP Bank ügyfelei, szintén segíthetnek: a Simple alkalmazáson vagy az OTP Adományozás Portálon keresztül egyszerű bankkártyás vásárlást indíthatnak.

Egy díjat is átadtak 

Mindeközben az MTI arról számolt be, hogy csütörtökön Budapesten átadták a 20 millió forint összdíjazású OTP Fáy Oktatási Innovációs Díj idei pályázatának díjait a leginnovatívabb általános és középiskolai pedagógiai eszközök és módszerek megalkotóinak.

A díjátadó gálán Varga Mihály pénzügyminiszter kiemelte a kreativitás fontosságát, ami szerinte a magyarok számára a mindennapok része. Arra is kitért, hogy már több mint 10 éve zajlik Magyarországon a pénzügyi tudatosság hete a Pénz7 rendezvénysorozat. Ennek köszönhetően került kapcsolatba az OTP Fáy Alapítvánnyal, hiszen az alapítvány célja a pénzügyi tudatosság fejlesztése. Annak érdekében, hogy az emberek biztonságosabban, céltudatosabban, felelősségteljesebben hozzanak pénzügyi döntéseket, fontos, hogy a pénzügyi tudatosággal már általános és középiskolában is foglalkozzanak – mondta a miniszter.

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója felidézte, hogy 2022-ben, az alapítvány 30 éves évfordulója alkalmából hirdették meg az OTP Fáy Oktatási Innovációs Díjat, amelyre idén több mint 260 pályázat érkezett. Az alapítvány tájékoztatása szerint az idén második alkalommal meghirdetett verseny célja megtalálni és népszerűsíteni azokat az oktatási módszereket, eszközöket és tananyagokat, amelyek fokozzák a tanulás és a tanítás hatékonyságát, valamint elősegítik a 21. századi kompetenciák elsajátítását.

Az OTP Fáy Oktatási Innovációs Díj mindhárom kategóriájában – általános iskola alsó tagozat, általános iskola felső tagozat és középiskola – arany, ezüst és bronz fokozatú nyerteseket hirdetnek, és közülük kerül ki a nagydíjas is.

  • Az idén az OTP Fáy Oktatási Innovációs Díj arany fokozatában részesült az általános iskola alsó tagozat kategóriában az Igazgyöngy Alapfokú Művészeti Iskola által kifejlesztett Hármasfókuszú Vizuális Nevelési Program, amely hátrányos helyzetű gyerekek szociális kompetenciáit fejleszti a művészet eszközeivel.
  • Az általános iskola felső tagozat kategóriában a díj arany fokozatát a Teljes Gráf Közhasznú Nonprofit Kft. Medve Matek Programja, egy, a matematika és az analitikus gondolkodás népszerűsítését különféle módszerekkel végző civil kezdeményezés érdemelte ki.
  • A középiskola kategóriában a díj arany fokozatát a Dlusztus Péter pedagógus és két volt diákja által létrehozott BuildUp, egy a virtuális valóságban működő térgeometria oktatórendszer nyerte el. Egyúttal az OTP Fáy Oktatási Innovációs Díj Nagydíját is ez a fejlesztés érdemelte ki.

Az OTP Fáy Alapítvány célja a fiatalok jövőtudatos gondolkodásának, ezen belül kiemelten a pénzügyi kompetenciáiknak a fejlesztése. Pályaorientáció, fenntarthatóság, valamint a sikeres élethez fontos szociális kompetenciák területén is nyújt képzéseket általános és középiskolások, illetve fiatal felnőttek számára. 2021 novemberétől felnőttoktatási intézményként is működik. Az alapítvány két korszerű, high-tech eszközökkel felszerelt Oktatási és Innovációs Központot üzemeltet Budapesten és Nyíregyházán.