Nagyon megütötték a forintot a péntek esti ítélethirdetés előtt

2024.10.25. 16:34
Péntek este teszi közzé a véleményét a magyar adósbesorolásról a három legnagyobb hitelminősítő egyike, a Standard & Poor's. Az elemzők szerint nem várható változás, a magyar deviza piacán azonban továbbra sem túl jó a hangulat.

Az amerikai piacok zárása után teszi csak közzé a Standard & Poor’s a magyar adósbesorolás felülvizsgálatának eredményét. Az elemzők szerint nem várható változás, azaz marad a tavaly januárban meghatározott BBB-besorolás, stabil kilátással. A forint piacán azonban nem túl jó a hangulat. 

Az Economx azt írja, hogy az Equilor szerint abban az esetben lehetne szó a stabil kilátás romlásáról (negatívra), ha az idei költségvetési hiány sokkal magasabb lenne a vártnál. A legutóbbi (áprilisi) felülvizsgálatkor 5,3 százalékos GDP-arányos deficitet jelzett előre az S&P, míg jövőre 4,2 százalékot. A másik kiváltó ok viszont az lehetne, ha a tavasszal várt 2,2 százalékos idei növekedési prognózist jóval alulmúlná Magyarország 2024-ben.

A lap az Erste elemzőire hivatkozva úgy fogalmaz, egy nem várt kilátásrontás komoly következményekkel járna a magyar tőkepiacra, de erre a szakértők szerint ennek nem nagy a valószínűsége. A magyarnál rosszabb helyzetben van a költségvetés Szlovákiában, Lengyelországban és Romániában is. 

Hétfőn minden kiderül

Hozzátették, hogy a hitelminősítői döntést hétfőn reagálhatja le a forint, ami után a szerdai nap lesz kiemelten fontos, a KSH ugyanis közzéteszi a harmadik negyedéves GDP-növekedési adatokat. Az előző negyedév 1,5 százalékos év/év bővüléssel zárult, most az 1 százalék a realitás. 

A spekulációk szerint gyenge teljesítményt nyújthatott a mezőgazdaság, az ipar és azon belül az építőipar. Ezeket a szolgáltatások ellensúlyozhatták valamelyest. 

Mint arról korábban beszámoltunk, 2023 óta nem látott mélypontra gyengült a forint szerdán, és 403 fölé ugrott az euróval szemben a magyar deviza. Csütörtökön kisebb erősödés volt tapasztalható, pénteken azonban ismét gyengült, és a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adatai szerint mostanra meghaladta a 404,20 forintot.