Nagy pofont kapott a méhészet, tíz éve nem volt ilyen drága a méz

2024.10.28. 18:38
Rossz hírek jöttek a hazai méz árával kapcsolatban. A nyár nagyon megviselte a méheket, de a Távol-Keletről hazánkba érkező mézáradat sem segíti a termelőket. Ezek az okok együttesen taszítják tíz éve nem látott mélypontra a hazai méz felvásárlási árát.

Az idei, különösen forró nyár a mezőgazdaság minden szegmensét érzékenyen érintette, nincs ezzel másképpen a méhészet sem. A rekordmeleget hozó időszakban folyamatosan itatni kellett a méheket, a családok kaptárait pedig hűteni, hogy a fiasításhoz szükséges megfelelő hőmérsékletet fent tudják tartani – írja az Agroinform a novenyvedoszer.hu nyomán.

A fiasítás a méhészetben az egyik legfontosabb folyamat, ennek köszönhetően lehet fenntartani a megfelelő utánpótlást. Ehhez azonban télen-nyáron 35 foknak kell lennie a kaptárakban, magasabb hőmérsékleten már károsodik a fiasítás. A nyári kánikula megviselte a méheket, ezen kívül sok családot betegség miatt el kellett pusztítani.

A februári erős felmelegedés miatt korán kezdődött a méhészek munkája, amihez a méhcsaládoknak és a méhészeknek egyaránt alkalmazkodniuk kellett. A méhek nem tudták követni a gyors időjárás-változást. Az aszály is közrejátszott, hiszen a repcetermés alatt nem volt elegendő csapadék, csak a virágzás vége felé, ezért abból tudtunk valamennyit pergetni

– nyilatkozta Árgyelán János, az Országos Méhészeti Egyesület Békés vármegyei szaktanácsadója.  „A tavaszi fagyoktól is megijedtünk, mint minden évben, hiszen március vége és április eleje mindig fagyos, így a megyében idén is elérte a fagy az akácosokat. Ennek ellenére szép eredmények születtek, illetve akik vándoroltatták a családjaikat a bevált területeikre, azok még jobban jártak” – tette hozzá.

A szakember hangsúlyozta, évtizedes mélypontra süllyedt a méz felvásárlási ára, amihez a távol-keleti országokból az Európai Unióba érkező olcsó mézdömping is jelentősen hozzájárul. Mint mondta, a hazai méhésztársadalmat megrendítette az idei év, azonban örvendetesnek tartja, hogy minőségben bárkivel fel tudjuk venni a versenyt.