Tiborcz István visszaszólt Magyar Péternek

2024.10.28. 15:54
„Kedves Magyar Péter, neked pedig azt javaslom, hogy mielőtt posztolsz valamiről, nézz utána alaposabban a tényeknek, a valóságnak” – reagált Tiborcz István, akinek a Tisza Párt elnöke korábban azt üzente, hogy 2026-tól változik a világ, készítse a bukszáját. A BDPST Group tulajdonosa ugyanakkor választ adott a cégcsoportja be nem fizetett adóit firtató vádakra is.

„Büszke vagyok arra, hogy a BDPST Group az elmúlt években több mint 90 milliárd forintot költött olyan műemléki épületek felújítására és megmentésére, mint a turai kastély, a Dorothea Hotel épületegyüttese vagy az Adria-palota, visszaállítva eredeti szépségüket, és megőrizve azokat a következő generációknak” – kezdte LinkedIn-posztját Tiborcz István, a BDSPT Group tulajdonosa és elnöke.

Kifejtette, hogy a hatályos adózási törvények adta lehetőséggel élve az elmúlt hét év során összesen ennek az összegnek a töredékét, 2,8 milliárd forintot érvényesített a cég társasági adókedvezményként ezek után a rendkívül komplex és komplikált beruházások után, miközben a BDPST Csoport és vállalatai csak 2023-ban több mint 15 milliárd forint adót fizettek be különböző adónemeken keresztül (jövedelmet terhelő adók és ágazatspecifikus adók formájában), a magyar költségvetésnek és az érintett önkormányzatoknak.

Tiborcz István hozzátette: „Arra biztatom a hazai nagyvállalatokat és a multinacionális cégeket, hogy ők is vegyék ki a részüket az építészeti örökségünk megmentéséből, hogy még szebb legyen Budapest és Magyarország!”

És ha bárkinek is kétsége lenne afelől, ki a bejegyzés címzettje, a poszt így zárul:

Kedves Magyar Péter, neked pedig azt javaslom, hogy mielőtt posztolsz valamiről, nézz utána alaposabban a tényeknek, a valóságnak. Mindenkinek jobb lenne, ha az agresszívan vádaskodó, szenzációhajhász megnyilvánulásaid helyett végre Te is az értékteremtés mezejére lépnél.

A Tisza Párt elnöke a 24.hu írása nyomán üzent Tiborcz Istvánnak, miután a lap arról írt, hogy a BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt. az elmúlt négy teljes évben – tehát 2019 és 2023 között – csaknem 50 milliárdnyi bevételt realizált, ám társasági adót szinte egyáltalán nem fizetett. Mégis az a helyzet, hogy törvényes az egész, köszönhetően egy 2017-es adótörvény-módosításnak, ami pont az ilyen cégcsoportokat mentesíti a tao befizetése alól.

Lapunk tavaly novemberben készített interjút Tiborcz Istvánnal, aki akkor a hotelberuházásait övező műemlékvédelmi viták elől sem tért ki, mint ahogy az Orbán családot és a vagyonosodását érintő kérdésekre is válaszolt.