Világelsők között végeztek a magyar sajtok
A világ legrangosabb sajtversenyén, a Portugáliában megrendezett World Cheese Awards-on a magyar kisüzemi és kézműves sajtkészítők termékei 2 arany, 9 ezüst és 8 bronz minősítést kaptak – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerdán az MTI-vel.
A portugáliai Viseuban rendezték meg idén a World Cheese Awards-t, amelyen 47 országból 4786 sajt vett részt, ezeket 40 ország 240 zsűritagja – köztük sajtszakértők, technológusok, sajtbírák, -kereskedők, gasztronómiai újságírók és szakácsok – értékelt.
A 12 döntős sajt közül az év sajtjának a portugál Quinta do Pomar sajtműhely Queijo de Ovelha Amanteigado sajtját választották, ami egy nyerstejből, növényi oltóval készült lágy juhsajt.
Két magyar sajt is arany minősítést kapott
A magyar sajtkészítők évről évre jobb eredményeihez a közlemény szerint hozzájárult a NAK képzési programsorozata is, amely a Magyar Tejgazdasági Kutató Intézettel szervezett mosonmagyaróvári technológiai alapképzésektől a kamarai szervezésű franciaországi tanulmányutakig terjed.
A kamara a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanáccsal együtt a Magyar Sajtkészítők Egyesületét is támogatja a magyar sajtkultúra fejlesztése, valamint a fogyasztói szemléletformálás érdekében – tették hozzá.
Az idei World Cheese Awards magyar nevezésű termékei közül a Breier Farm Pilisi sajtja és a Caritas Vidékfejlesztés Gyergyói kézműves sajtja kapott arany minősítést.
Ezüst és bronz elismerést az Alpokalja Sajt, a Breier Farm, a Csíz Sajtműhely, az Etyeki Kecskesajt Manufaktúra, a Paraszt sajt, a Pipitér Sajtműhely, a Szarvasi Agrár Zrt., valamint Bodor Enikő és Sárig Attila sajtjai nyertek.