Eleonóra
-1 °C
2 °C

Olajmaffiát csípett el a NAV

2013.11.29. 14:06

Csaknem 800 millió forintos kárt okozott az államnak körbeszámlázásos áfacsalással egy olajjal kereskedő bűnszervezet, amelyet nemrégiben sikerült felszámolniuk a NAV adóellenőreinek, pénzügyi nyomozóinak. 

Mintegy 3 milliárd forint értékű ipari olaj forgalmazása köthető a kiiktatott céghálóhoz. Az év eleje óta végzett ellenőrzések, majd a nyomozás során kiderült részletek szerint az áru szlovák és román gazdálkodóktól származott és papíron szövevényes számlázási láncon futott keresztül. A közbeiktatott cégek egyike sem fizetett áfát, sőt volt, amelyik visszaigényelt adót a fiktív számlák révén.

Gagyi partnereket találtak

Az üzletszerűen elkövetett csalássorozat gyanúját egy adóvizsgálat keltette fel. A revizoroknak a jelentős volumenű - évente mintegy 11-12 ezer tonna - ipari olajat feldolgozó gazdálkodó üzleti partnerei szúrtak szemet. A cégek szinte a semmiből előtűnve, mindennemű gazdasági előélet nélkül forgalmazták a finomítatlan olajat, majd mikor már nem volt szerepük, rejtélyes módon ukrán vagy szerb tulajdonoshoz kerültek.

Külön szerencsés, hogy a maffiaszerű törvénytelen olajkereskedő hálózatot az adóellenőrök és a pénzügyi nyomozók együttműködése révén pár hónapos működés után sikerült felszámolni. Az adatok ráadásul több számlázási láncra is utalnak. A csalók ezekben repceolajjal, gombokkal sőt drágakövekkel is üzleteltek.

Szabolcsi és budapesti cégek

A NAV egyszerre 22 helyszínen tartott házkutatást. Pénzügyi nyomozók és adóellenőrök jelentek meg a mátészalkai cég, valamint több szabolcsi és budapesti beszállítója székhelyén. A nyomozók számítógépeket és 26 ezer oldalnyi könyvelési iratot foglaltak le, az információtechnológiai csoport pedig több mint 5 terabyte adatot mentett le. Az okozott kár biztosítására mintegy 600 millió forint értékben zároltak 34 autót, 126 hektár ingatlant és 3 bankszámlát.

A nyomozók 4 gyanúsítottat hallgattak ki különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt. Mindezekért akár 10 évig terjedő börtönt is kaphatnak, a bíróság most elrendelte az előzetes letartóztatásukat.