Szilárda
-4 °C
2 °C

A nápolyin csattan a chipsadó

2014.03.03. 07:18

Több mint 44 milliárd forintot fizettek be a költségvetésbe az egészségre károsnak ítélt élelmiszerek gyártói a népegészségügyi termékadó (neta) bevezetése óta – írja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adataira hivatkozva a Világgazdaság. A NAV adatai szerint havonta átlagosan 400-500 céget terhel termékadó-fizetési kötelezettség.

A legtöbbet, 22,7 milliárd forintot az előre csomagolt cukrozott készítmények – például különféle cukorkák, nápolyik – után fizették be a gyártók. S bár az adónemet chipsadónak is hívják, a sós snackek előállítói csak a második helyen állnak a maguk 7,3 milliárdos befizetésével. A harmadik netával leginkább sújtott termékkör az ételízesítőké, amelyek után eddig több mint 6,7 milliárd forintot róttak le előállítóik. Szintén jelentős összeget, 4,8 milliárdot fizettek be az elmúlt években az üdítőital-gyártók is.

Az energiaitalok után fizetett neta összege az elmúlt években megközelítette az 1,3 milliárd forintot. Az ízesített sörök és alkoholos italok, valamint a szörpök jóval kevésbé fogynak: az előbbi után 252,7 millió, az utóbbi után 73,3 millió forint netát fizettek be a gyártók.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!