Jön az internetadó

2014.10.21. 14:51

Jövőre kiterjesztik a távközlési különadót az internetszolgáltatókra is, mert azt figyelték meg, hogy a telefonálást egyre többen interneten intézik, magyarázta Varga Mihály a jövő évi adóváltozásokról. Emellett nem nagyon lesznek érdemi változások az adórendszerben, csak egy-két speciálisabb területen:

Megdobják őket egy ötössel

  • A friss házasok kapnak a kormánytól havi ötezer forintot jövőre adókedvezmény formájában két évig, ha egyiküknek ez az első házassága.
  • 5 százalékos lesz az áfa a szarvasmarhára, a juhokra és a kecskékre. Amikor ugyanis leszállították az áfát a disznóknál, azt látták, hogy nagyon leesett az áfacsalások mértéke. Persze szép ez a tanulság, de Varga többször is elismételte, hogy az általános áfacsökkentés gondolata átfogó megoldásként szóba se jöhet.
  • Felsőoktatási intézmények is rámehetnek a TAO-kedvezményekre. Ha meggyőznek egy vállalatot, hogy adja inkább nekik az adója egy részét, mintsem a költségvetésnek vagy egy focicsapatnak, akkor övék a pénz.

Varga Mihályt arról is faggatta volna a Reuters, hogy megkérdezte-e a NAV-elnököt és a helyetteseit, hogy ők ki vannak-e tiltva az USA-ból. Varga erre olyasmit kezdett el magyarázni, hogy az információáramlás útja fordított, de ő nem tud semmiről, és azt se mondja meg, hogy megkérdezte-e. Azt is megtudtuk, hogy Varga nem köteles válaszolni arra, hogy az amerikai követség jelezte-e nekik korábban a nagy mértékű szervezett áfacsalásokat. 

Volt még egy vicces momentum, amikor Varga hosszasan elkezdte sorolni, hogy bizalomerősítés és a tervezhetőség milyen fontos céljuk volt mindig is, és természetesen ezután is. Majd a következő mondatban bejelentette, hogy hiába van törvényben rögzítve, hogy egykulcsos lesz jövőre a társasági adó, meggondolták magukat, és inkább marad a kétkulcsos.  Majd módosítják a vonatkozó törvényt.

Végül jön még a "nagyon komplex" elektronikus árufigyelő rendszer, amitől Varga reményei szerint el fognak lehetetlenülni az áfacsalók, de "számos konkrét intézkedés" is lesz majd, például az újonnan induló cégeknek havonta kell áfát bevallaniuk. Kiterjesztik a pár részmunkaidősre is a munkahelyvédelmi akciótervet, havi 100 ezer forintos fizetésig kaphatnak egy kis kedvezményt a munkaadók a részmunkaidős dolgozóik után. Emellett "mindent megtesznek", hogy a hitelezés helyreálljon, de most egyelőre ténylegesen nem tesznek semmit.