Informatikai fejlesztésre költene a Nébih

2014.11.18. 07:33

A durván megemelt élelmiszerlánc-felügyeleti díjból a terv szerint összesen 30 milliárd forint fog eljutni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih): a díjból befolyó pénz fele marad náluk, amit informatikai fejlesztésre költenének – írja a Népszabadaság.

A Nébihnél az újság érdeklődésére elmondták: az 50-ből 10 százalékot kötelezően fejlesztésre fordítanak, a fennmaradó összeget a hivatal működésére. A bevétel másik fele - több mint 15 milliárd forint - a kormányhivatalokhoz kerül, ami szintén az élelmiszer-biztonság erősítését jelentheti, mivel a tényleges ellenőrzést végző állatorvosok a kormányhivatalok felügyelete alá tartoznak.

A jelenlegi költségvetésben 13,5 milliárd forintot terveztek a Nébih számára, ebből 8,9 milliárd származik az 1100 személyt foglalkoztató hivatal különféle bevételeiből, a maradék a központi költségvetésből származó támogatás.

A Nébihnek egyelőre nincs információja arról, hogy a radikálisan felemelt felügyeleti díj nyomán csökkenhet a büdzséből folyósított összeg. Azaz összességében akár több mint 40 milliárd forintból működhet az élelmiszer-biztonság.

A hivatalnál úgy tudják, a zömében hipermarketektől befolyó összegből a 2013 és 2022 közötti időszakra előirányzott élelmiszerlánc-biztonsági stratégia megvalósítását fogják finanszírozni. Ebből 2015-ben egységes információmenedzsmentet építenének fel, újjászerveznék a nemzeti referencialaboratóriumi rendszert és élelmiszer-iztonsági tudáshálózatot építenének ki.