Jövőre is szívás az adózás a cégeknek

2014.12.02. 15:47

A Mazars könyvvizsgáló és tanácsadó cég szerint a 2015-ös adócsomag továbbra sem csökkenti a vállalatok terheit, ráadásul előre nem látható módon jelennek meg a törvényben olyan módosítások, amik komoly adóteher-növekedést okoznak, írja az MTI.

A jövő évben életbe lépő adóváltozások arra mutatnak, hogy

növekedni fognak a cégek adminisztrációs és adóterhei.

A budapesti sajtótájékoztatón Szmicsek Sándor adószakértó elmondta, szerinte sajnálatos, hogy az olyan jelentős adóteher-növekedést eredményező döntéseket, mint az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevezetése, nem előzte meg egyeztetés, és nem indokolták. Ez nem csak az adórendszer tervezhetőségének rossz, hanem az ország befektetői megítélésének is árthat.

Így adózik a cége

A Mazars szakértői szerint a személyi jövedelemadó mostani formájára leginkább a megszorítás jellemző. A bérezésen kívüli juttatások új adóterhei (kivéve SZÉP-kártya) és a felső határ 50 ezer forinttal való csökkentése miatt a gazdálkodónak újra kell terveznie a cafeteria csomagját, vagy egész egyszerűen csökkentik a juttatások mértékét. De 2015-ben változik a társasági adó is:

  • szigorodnak a veszteségelhatárolás szabályai: a 2015-től keletkező veszteségeket csak öt évig lehet majd a további évek nyereségével szemben érvényesíteni.
  • A jövedelem-nyereség minimum számításánál nem lehet majd levonni az eladott áruk beszerzési értékét és a közvetített szolgáltatásokat, ami az ilyen címen fizetendő terhek növekedéséhez vezet.
  • a társasági adóalapot 2015-től a felsőoktatási intézményekkel kötött ötéves támogatási szerződés alapján csökkenteni lehet.

Nehezebb a startupoknak, jön a szappanadó

Az áfát leginkább technikai jellegű változások érintik. Az 5 százalékos kedvezményes áfakulcs lesz érvényes a nagytestű állatok értékesítésénél, mint a juh, kecske vagy szarvasmarha. 2015-től a startupoknak is nehezebb lesz, az újonnan alakuló vállalkozásoknak is havonta kell majd áfabevallást beadni ez eddigi negyedéves helyett.

További változások történnek más adónemeknél is a jövő évtől:

  • emelkedik egyes termékek jövedéki adója,
  • jelentősen nőnek a jövedéki biztosítékok,
  • csökken a kereskedelmi gázolaj felhasználása után visszaigényelhető jövedéki adó,
  • a környezetvédelmi termékdíj 2015-től kiterjed majd a szappanokra, mosószerekre, samponokra, szépség-, és testápoló szerekre és irodai papírárukra is.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti-díj átalakulása óriási terheket ró a nagykereskedelmi láncokra, ami mértékében visszahozza a korábban már kivetett különadót. A népegészségügyi termékadót jövőre kiterjesztik az alkoholos italokra is, persze a gyümölcspárlatok kivételt jelentenek, szóval nyugodtan tessék csak vakulásig nyomni a pálinkát. Emelkedik még az energiaadó is, ez a földgázt, a villamos energiát, és a szént érinti.