Alumíniummal is áfát csaltak Miskolcon

2014.12.05. 11:55

Több mint másfél milliárd forint kárt okozott egy fémkereskedelemmel foglalkozó borsodi bűnszervezet, amelyre a napokban csapott le a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) – hivatkozik a NAV-ra az MTI.  Ezzel kisebb áfacsalóknak számítanak az iparágon belül, ekkora szereplőket szinte kéthavonta kapnak el.  Kifejezetten a fémkekereskedők szerint az áfacsalás mértéke az iparágon belül évente legalább 5-6 milliárdos nagyságrendű is lehet.

Tizennégy drága kocsit foglaltak le

A társaság tagjai alumíniumtömböket szereztek be Szlovákiából és Csehországból úgy, hogy az áru után nem fizették meg az áfát. A bűnszervezetre azonos időben, több mint negyven helyszínen száz pénzügyi nyomozó és pénzügyőr csapott le.

A Miskolc környéki elkövetők olyan fiktív láncolatot működtettek, amelyben létező, de valós tevékenységet nem folytató szlovákiai és magyarországi székhelyű cégeket használtak. A külföldről behozott alumíniumtömböket ténylegesen az elkövetők cégeinek telephelyén raktározták. Az árut ugyanakkor papíron a közbeiktatott szlovák és magyar cégeken keresztül futatták át, hogy megnehezítsék a nyomozók dolgát. 

Mivel az első magyarországi beszerzést végző cégnek kellene a külföldi behozatal után az áfát megfizetnie, és ezt a fiktív cégek nem tették meg, a költségvetésnek több mint másfél milliárd forint kárt okozott a bűnszervezet. Tízmillió forintot készpénzben, tizennégy nagy értékű autót és nyolc ingatlant vettek zár alá, valamint zárolták a bűnszervezethez köthető bankszámlákat is.

A navosok négy férfit és két nőt őrizetbe vettek, gyanúsítottként hallgatták ki őket bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt, majd a bíróság elrendelte előzetes letartóztatásukat.