Szilvia
5 °C
16 °C

Alumíniummal is áfát csaltak Miskolcon

2014.12.05. 11:55

Több mint másfél milliárd forint kárt okozott egy fémkereskedelemmel foglalkozó borsodi bűnszervezet, amelyre a napokban csapott le a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) – hivatkozik a NAV-ra az MTI.  Ezzel kisebb áfacsalóknak számítanak az iparágon belül, ekkora szereplőket szinte kéthavonta kapnak el.  Kifejezetten a fémkekereskedők szerint az áfacsalás mértéke az iparágon belül évente legalább 5-6 milliárdos nagyságrendű is lehet.

Tizennégy drága kocsit foglaltak le

A társaság tagjai alumíniumtömböket szereztek be Szlovákiából és Csehországból úgy, hogy az áru után nem fizették meg az áfát. A bűnszervezetre azonos időben, több mint negyven helyszínen száz pénzügyi nyomozó és pénzügyőr csapott le.

A Miskolc környéki elkövetők olyan fiktív láncolatot működtettek, amelyben létező, de valós tevékenységet nem folytató szlovákiai és magyarországi székhelyű cégeket használtak. A külföldről behozott alumíniumtömböket ténylegesen az elkövetők cégeinek telephelyén raktározták. Az árut ugyanakkor papíron a közbeiktatott szlovák és magyar cégeken keresztül futatták át, hogy megnehezítsék a nyomozók dolgát. 

Mivel az első magyarországi beszerzést végző cégnek kellene a külföldi behozatal után az áfát megfizetnie, és ezt a fiktív cégek nem tették meg, a költségvetésnek több mint másfél milliárd forint kárt okozott a bűnszervezet. Tízmillió forintot készpénzben, tizennégy nagy értékű autót és nyolc ingatlant vettek zár alá, valamint zárolták a bűnszervezethez köthető bankszámlákat is.

A navosok négy férfit és két nőt őrizetbe vettek, gyanúsítottként hallgatták ki őket bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt, majd a bíróság elrendelte előzetes letartóztatásukat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?