Plágiummal vádolja az LMP-t a NAV

2015.09.08. 14:57
A NAV közleménye szerint az NAV-botrány jelentés című LMP-s dokumentum részben a NAV egy belső oktatásra készített szerzői jogvédelem alatt álló tananyagának hivatkozás nélküli átvétele, ezért az adóhatóság a szerzői jogi jogsértések megszüntetésére szólítja fel a jelentés szerzőit. Vágó Gábor LMP-s politikus szerint korábban ugyanezeket az ábrákat hivatkozással használta, ezért csak egy operatív hibáról van szó.

A NAV közleménye szerint a Lehet Más a Politika (LMP) által 2015. július 31-én tartott sajtótájékoztatón dr. Schiffer András és Vágó Gábor közösen mutatt a be a „NAV-botrány jelentés” című dokumentumot, amelyet a párt honlapján közzé is tettek.

"A jelentés a 8. oldalig harmadrészben, a 8. oldaltól a 22. oldalig pedig szinte teljes egészében szó szerinti másolata a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által az alkalmazottak belső oktatására készített, az »EU és az ellenőrzési szakterület« című, szerzői jogvédelem alatt álló tananyagnak. A jelentésben szereplő folyamatábrák is ugyanebből a tananyagból származnak - fogalmaz a NAV közleménye.

A NAV szerint sem a NAV-nak, sem az oktatási anyag szerzőjének nem jelezték a jelentés alkotói, hogy a NAV saját oktatási anyagának szó szerinti másolásával fogják a hivatalt támadó jelentést elkészíteni.

A NAV felszólítja az érintetteket az általuk elkövetett szerzői jogi jogsértések megszüntetésére

- írja az adóhatóság.

Az ügyben megkerestük a jelentés egyik szerzőjét, Vágó Gábort: "operatív hibát követtem el, mert lemaradt ebben az anyagban a hivatkozás, miközben a májusi jelentésemben ugyanúgy szerepeltek ezek az ábrák, hivatkozással. Az áfacsalások módszertanának az ismeretében még inkább égető a kérdés, hogy miért is nem tett meg mindent a NAV a csalás felszámolása érdekében" - mondta Vágó a plágiumváddal kapcsolatban.