Árpád
-2 °C
4 °C

3 ábra arról, hogy hogy adóztunk tavaly

2015.10.19. 14:40
A 2014-ben megszerzett jövedelméről 1 millió 304 ezer magánszemély (köztük egyéni vállalkozó) nyilatkozott a NAV-nak szja-bevallás formájában, ami 13 ezerrel több, mint egy évvel korábban, derül ki a NAV közleményéből. A közleményében szereplő ábrák alapján szedtük össze a lényeget.
Több pénze volt az embereknek, ezért többet is adóztak

Az elmúlt években mind az összjövedelem, mint az összevont jövedelem sokat nőtt. Az összjövedelem 261,2 milliárd forinttal haladta meg a 2013-as adatot, ami 7,7 százalékos emelkedést jelent. Így a magánszemélyek együttesen 3 637,5 milliárd forintot kerestek, amiből 521 milliárd forintot kellett leadózniuk.

Fotó: Nemzeti Adó- és Vámhivatal

A fővárosi és Pest megyei magánszemélyek összevont jövedelme 3 280 milliárd forintra nőtt, így ők 2013-hoz viszonyítva 213,5 milliárd forinttal (7 százalékkal) vallottak be többet.

És hogy miből jött össze ez a pénz? Az összevont jövedelmeken belül a legtöbb pénz (2 976,5 milliárd forint) továbbra is a munkaviszonyból származó bérjövedelem volt, mely egy év alatt 7,3 százalékkal (203 milliárd forinttal) növekedett. Az éves átlagos bér 5,6 százalékkal, 2 millió 702 ezer forintra emelkedett. A top bérjövedelmet – a korábbi évhez hasonlóan – egy üzletviteli tanácsadással foglalkozó vállalkozás fizette ki. A munkavállalójuk 1,1 milliárd forintot kapott.

A XII. kerületiek a leggazdagabbak, a XV. kerületiek a legcsóróbbak

Az egy főre jutó összevont jövedelmek területenkénti megoszlása szerint a főváros XII. kerületében (Hegyvidéken) élők, Pest megyében pedig Telki lakosai kerestek a legtöbbet. A legalacsonyabb jövedelemmel Budapesten a XV. kerületi (Rákospalota – Újpalota – Pestújhely), Pest megye települései közül pedig a ceglédi járásban található Mikebuda adófizetői rendelkeztek.

Fotó: Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Az újbudaiak, a szobiak és a nagykőrösiek gazdagodtak a legjobban
Fotó: Nemzeti Adó- és Vámhivatal

A legintenzívebben a 2013 és a 2014-es bevallási időszak között Budapesten a XI. kerület (Újbuda), Pest megyében pedig a szobi, valamint a nagykőrösi járás magánszemélyei gazdagodtak. A kerület tekintetében ez 6,4 százalékos, a járások esetében pedig 7,2 százalékos növekményt jelent egy év alatt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?