3 ábra arról, hogy hogy adóztunk tavaly

2015.10.19. 14:40
A 2014-ben megszerzett jövedelméről 1 millió 304 ezer magánszemély (köztük egyéni vállalkozó) nyilatkozott a NAV-nak szja-bevallás formájában, ami 13 ezerrel több, mint egy évvel korábban, derül ki a NAV közleményéből. A közleményében szereplő ábrák alapján szedtük össze a lényeget.
Több pénze volt az embereknek, ezért többet is adóztak

Az elmúlt években mind az összjövedelem, mint az összevont jövedelem sokat nőtt. Az összjövedelem 261,2 milliárd forinttal haladta meg a 2013-as adatot, ami 7,7 százalékos emelkedést jelent. Így a magánszemélyek együttesen 3 637,5 milliárd forintot kerestek, amiből 521 milliárd forintot kellett leadózniuk.

Fotó: Nemzeti Adó- és Vámhivatal

A fővárosi és Pest megyei magánszemélyek összevont jövedelme 3 280 milliárd forintra nőtt, így ők 2013-hoz viszonyítva 213,5 milliárd forinttal (7 százalékkal) vallottak be többet.

És hogy miből jött össze ez a pénz? Az összevont jövedelmeken belül a legtöbb pénz (2 976,5 milliárd forint) továbbra is a munkaviszonyból származó bérjövedelem volt, mely egy év alatt 7,3 százalékkal (203 milliárd forinttal) növekedett. Az éves átlagos bér 5,6 százalékkal, 2 millió 702 ezer forintra emelkedett. A top bérjövedelmet – a korábbi évhez hasonlóan – egy üzletviteli tanácsadással foglalkozó vállalkozás fizette ki. A munkavállalójuk 1,1 milliárd forintot kapott.

A XII. kerületiek a leggazdagabbak, a XV. kerületiek a legcsóróbbak

Az egy főre jutó összevont jövedelmek területenkénti megoszlása szerint a főváros XII. kerületében (Hegyvidéken) élők, Pest megyében pedig Telki lakosai kerestek a legtöbbet. A legalacsonyabb jövedelemmel Budapesten a XV. kerületi (Rákospalota – Újpalota – Pestújhely), Pest megye települései közül pedig a ceglédi járásban található Mikebuda adófizetői rendelkeztek.

Fotó: Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Az újbudaiak, a szobiak és a nagykőrösiek gazdagodtak a legjobban
Fotó: Nemzeti Adó- és Vámhivatal

A legintenzívebben a 2013 és a 2014-es bevallási időszak között Budapesten a XI. kerület (Újbuda), Pest megyében pedig a szobi, valamint a nagykőrösi járás magánszemélyei gazdagodtak. A kerület tekintetében ez 6,4 százalékos, a járások esetében pedig 7,2 százalékos növekményt jelent egy év alatt.