Rejtélyes adózó tömte ki az államot

2015.12.09. 10:46

Nagyon érdekes dolgokat lehet találni, hogyha az ember nem hisz el mindent, amit a hatóságok mondanak, és maga is utánanéz pár állításnak. Így történt például, hogy a Költségvetési Felelősségi Intézet (KFIB) rábukkant Magyarország legrejtélyesebb adózójára.

Amikor az intézet a költségvetési folyamatokat elemezte (amiről bővebben tegnap írtunk), feltűnt, hogy 2015-ben jóval több társasági adó folyt be, mint azzal a kormány korábban számolt. Idén januártól október végéig összesen 294 milliárd forint társasági adót fizettek a cégek, míg tavaly ugyanebben a 10 hónapban 209 milliárdot. A NAV vezetői a KFIB tanulmánya szerint korábban azt mondták erről, hogy a növekedés leginkább a mikrovállalkozásoktól beszedett extra jövedelemnek volt köszönhető. A Romhányi Balázs vezette intézet kikérte a társasági adóbevallások adatait, amiből kiderült, hogy

az extra bevétel legnagyobb része nem sok kicsi adózótól, hanem egy nagytól, egy teljesen külföldi tulajdonban lévő, 0 embert foglalkoztató cégtől folyt be, ami 62 milliárd forint társasági adót fizetett be az idén.

Ezen kívül mást nem lehet tudni a cégről. Ahhoz, hogy valaki ennyi társasági adót fizessen egy évben, a legjobban kereső magyarországi cégek között kellene lennie, ennyi adót több mint 300 milliárd forint adózás előtti nyereség után kellene kifizetni (a cégek ez alapján adóznak, 500 millió forintos nyereségig 10 százalékot, az afölötti rész után pedig 19 százalékot). Az is lehet persze, hogy egy cég adóhátralékkal együtt fizetett ennyit. Az egyik legnagyobb adóhátralékot mostanában a LiveJasminről ismert Gattyán György cége, a  WebMindLicenses fizette, pontosabban ettől inkasszózott a NAV 21,5 milliárd forintot.

Az viszont valószínű, hogy a NAV nem fog minden évben találni egy-két ekkora céget, aki eddig nem fizetett adót, és az is, hogy a többlet, ami 2015 júniusában befolyt az államkasszába, igazából nem a mikrovállalkozásoktól lett akkora, amekkora. Emiatt a KFIB szerint ez az idei növekedés egy átmeneti hatás, vagyis nem számolhatunk azzal, hogy mostantól mindig ennyi társasági adót fizetnek majd a cégek. 

Ha valakinek van tippje, hogy melyik cég tömhette ki ennyivel az államkasszát, ne habozzon a tippjeit megírni tema+adozo@index.inda.hu címre!