Leszidta az ÁSZ a NAV-ot

2016.03.17. 12:32

A személyi jövedelemadót szabályozottan és szabályszerűen szedte be a NAV, a kamatadó beszedésével és a kettős adóztatás ellenőrzésével viszont már voltak gondok – ezt közölte az Állami Számvevőszék csütörtökön, miután ellenőrizte az adóhatóság tevékenységét.

Az ellenőrzés során kiderült, hogy a vizsgált, 2012 és 2015 első fél éve közötti időszakban az adóellenőrzések több mint felénél nem volt megállapítható, hogy az adóhatóság ellenőrizte-e a bevallásban szerepeltetett, kettős adóztatást kizáró egyezmények hatálya alá tartozó külföldi jövedelmeket. Az is előfordult, hogy a NAV nem hatályos nemzetközi egyezményt alkalmazta.

Az ÁSZ szerint a kamatadóra vonatkozó NAV-ellenőrzések a 2010-2014 között nem feleltek meg teljes mértékben az adózás rendjéről szóló törvény előírásainak. Egyrészt nem mindig állapították meg helyesen, hogy mennyi kamatadót kellene egyes adózóknak befizetni, másrészt a pénzügyi szolgáltatóknál (akik a kamatadót fizetik) 2014-ben végzett ellenőrzéseknél nem vizsgálták az adózók könyveléshez, nyilvántartások vezetéséhez és a bizonylatok feldolgozásához alkalmazott szoftvereit, informatikai rendszereit.